10. Osmanlılar

10. Osmanlılar 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma kitabı sayfa 53. sayfa

Osmanlılar ile ilgili birçok şey duydunuz, okudunuz ve gördünüz. Şimdi sizden Osmanlı kültürü ile ilgili neler bildiğinizi ortaya çıkarmanızı istiyoruz. Bunun için aşağıdaki Osmanlı kültürüne ait unsurun etrafındaki kutucuklara belirtilen kültürel öge ile ilgili bildiklerinizi yazınız.

Osmanlı da Dil: Osmanlı Sarayında Osmanlı Türkçesi kullanılmasına rağmen, herhangi bir dil dayatması yoktur. Osmanlı devleti çok uluslu olduğu için, çok dillidir aynı zamanda, Türkçe bilmeyen biri devlette işi olduğunda tercüman bulunarak o vatandaşın işi halledilmiştir. Kanunlar fermanlar halk anlasın diye, mahalli dillere çevrilmiştir.

Türkçe, Arapça, Kürtçe, Bulgarca, Boşnakça kullanılan bazı diller.

Osmanlı da Din: Osmanlı hanedanı Müslüman olmasına, Kendisini de İslam Devleti olarak tanımlamasına rağmen, Ülkesinde çok sayıda dine mensup halklar vardır. İnsanların dinine ve ibadetine karışılmamış, isteyen istediği ibadeti yapmıştır. Bir çok şehrimizde kilise ve camiler aynı mahallede ve yan yana olmuştur. Kimse kimseyi hor görmemiş kınamamıştır. Osmanlıdan da diğer din mensuplarına herhangi bir dini baskı olamamıştır.

Müslüman, Hıristiyan, Yahudi dini mensupları vardır.

Osmanlı da Müzik: Osmanlı da dini, askeri ve halk müziği şeklinde türleri vardır. Askeri müzik olarak mehter takımı müziği çok ünlü Avrupalıları da etkilemiştir. Dini müzik cami müziği de denilebilir, saz ve müzik aletleri kullanılmaz.

Osmanlı da Yemek: Osmanlı yemek kültürü çok geniştir.

Osmanlı da Sanat: Resim ve heykelcilik gelişmemiştir. Mimari ve minyatür sanatı gelişmiştir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.