Abd (Kul Köle) Nedir?

Abd (Kul Köle) Nedir? (isim, Arapça abd), Eski dilde, Allah’a nispetle insan Köle Bende. Abd-i aciz (aciz kul), eski konuşma ve yazı dilinde, aşırı saygı ve bağlılık ifade eder: Abd-i aciz ne yapar, kadir-i mutlak sensin (İzzet Molla) [Abd-i aciziniz, abd-i acizleri şekilleri de yaygındı.

Abd kelimesiyle, Allah’ın sıfatlarından her hangi biri birleştirilerek, birleşik kelime halinde erkek isimleri yapılmıştır: Abdullah (Allah’ın kulu), Abdülaziz (Aziz olan Allah’ın kulu), Abdülbaki (Ebedi olan Allah’ın kulu), Abdülcelil (Ulu Allah’ın kulu), Abdülgaffar (Affedici Allah’ın kulu), Abdurrahman (Esirgeyen Allah’ın kulu) v.b.

Abd-ı dal, kastı olmaksızın, yolunu kaybeden ve sahibinin evine giremeyen köle. Abd-ı mahcur, nikah, alım satım. borç, rehin gibi bazı tasarrufları yapmaktan men edilen köle. Abd-i masur, düşmana esir düşen köle. Âbd-i mezun, mutlak olarak veya bir bedel karşılığında azat olması için ticaret yapmasına sarahatle veya delaletle izin verilen köle.

Abdi (sıfat) Köleye veya hizmetkara ait, yakışır şekilde. Abd ile başlayan isimlerin kısaltılmış şekli.

Abdiyet (isim Eski dilde) Tanrıya kulluk etme, ibadet etme; kulluk: Abdiy yetimi vasıtadır arza bu, yoksa/ Tevhidine layık söze kadir miyim Allah (Recaizade Ekrem). Birine bağlılık, kölelik.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.