Alevilik-Bektaşilik’teki razılık uygulamasını kul hakkına saygı açısından değerlendiriniz.

Alevilik-Bektaşilik’teki razılık uygulamasını kul hakkına saygı açısından değerlendiriniz. Alevilik ve bektaşilikte bu uygulama ile insanların birbirlerinin haklarının çiğnenmesi sağlanmıştır. Üzerinde kul hakkı bulunan bir kimsenin ceme girmesi uygun bulunmaz. Bu sebeple cemin hemen başında dede, taliplere dönerek şu uyarılarda bulunur:

Canlar! Hep birlikte cem yapacağız. Yolumuz rıza yoludur. Biz sizi, sizden alıp Hakk’a  teslim edeceğiz. Özünüzdeki Hakk’la dâr ve didar olacaksınız. Yüce Allah Kur’an’da, “Şu bir gerçek ki müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.” diye nasihatte bulunuyor. Yine Kur’an-ı Kerim’de “Ey  huzura kavuşmuş insan! Sen ondan razı, o da senden razı olarak Rabb’ine dön. (Seçkin) kullarımın arasına katıl ve cennetime gir!” buyurmuştur. Biz de size soruyoruz, birbirinizden razı mısınız?

Eğer kul (insan), kuldan (kardeşinden) razı olursa Allah da ondan razı olur. Aranızda dargın, küskün olanlar ve üzerinde kul hakkı bulunanlar varsa dâr meydanına çıksın ve özünü dâra çeksin. Eğer yoksa “Allah eyvallah” deyiniz. Ardından dede “Birbirinizden razı mısınız? Birbirinize haklarınızı helal ediyor musunuz?” diye üç defa sorar. Herhangi bir kul hakkı varsa hak sahibine iade edilir ve helallik alınır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.