Anayasa Hukukunda yöntem nasıldır?

Anayasa Hukukunda yöntem nasıldır? Anayasa Hukukunda yöntem, Hukuk biliminde genel olarak tümden gelim yöntemi uygulanır. Hukuk bilimi yürürlükte olan hukuku belirlemeye, hukuk kurallarını yorumlamaya, hukuk kuralları arasında uyum aramaya çalışır.

Anayasa hukukunda tarih yöntemi de önemli bir uygulama alanı bulmaktadır. Bugünü anlamaya çalışırken, bir yandan düne, bir yandan da geleceğe bakmak, hukuk kurallarının oluşmasını etkileyen ekonomik ve toplumsal gelişmeleri gözden uzak tutmamak gerekir.

Anayasalar değişik koşulların ürünleridir. Anayasada yer alan kurallar, hazırlandıkları dönemin, içinde oluştukları ortamın izlerini taşırlar ve çoğu kez ileriye dönük bazı önlemleri de içerirler. Gelişmekte olan ülkelerin anayasalarında ileriye dönük özlemler kendini daha çok hissettirir. Uygulama, çoğu kez anayasa kurallarının gerisindedir.

Birbirine karşıt olan ideolojilerin ürünü olan anayasalarda yer alan kurumların, ya da hakların aynı adı taşısalar bile, yetkileri, kapsamları, anlamları birbirinden farklı olabileceği gibi, uygulamada kuralların kazanacağı anlam, yazılı olanlardan da farklı olabilir. Önemli olan da anayasa kurallarının uygulamada kazandıkları anlamlardır. Anayasa kurallarını incelerken, sorunun bu yönünü gözden uzak tutmamak gerekir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.