Arabistan’ın Eski ve Günümüz Ekonomik Kaynaklar

Arabistan’a komşu ülkelerin adlarını harita üzerine yazınız.

Suudi Arabistan komşu olan ülkeler; kuzeydoğu ve kuzeyde Irak,Kuzeybatı’da Ürdün, doğuda Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneyde Yemen, güneydoğuda Umman’dır. Batısında Kızıldenize kıyısı vardır.  Kuzeydoğusunda Basra Körfezi bulunmaktadır.

Arabistan’ın İslamiyetin doğduğu dönemdeki ekonomik kaynakları ile günümüzdeki ekonomik kaynaklarını karşılaştırınız.

Arabistan’da İslamın doğduğu zamanda, Arap yarımadasının genelinde göçebe hayat vardı binlerce yıl yaşam şekli bu şekilde sürmüştür. Sahralarda ufak çaplı tarım yapılır ve hurma ağaçları vardır. Onun dışında Arabistan tarıma elverişli değildi.  

Arap Yarımadası’nın büyük bölümünde binlerce yıl boyunca göçebe kabile yaşamı sürdürüldü. İslam’dan önce de Mekke’ye hac için hacılar gelmekteydi. Bu dönemlerde panayırlar kuruluyordu. Bu panayırlar Mekke’nin ekonomik kaynaklarını oluşturuyordu. Onun dışında çöl yaşamı zor ve çetindi.

Günümüzdeki Arabistan’ın ekonomik kaynaklarını bakacak olursak, 1936 yılında petrol bulunmuştur. Bu döneme kadar temek gelir kaynağı hacılardan elde edilen gelirlere dayanıyordu. Şuanda da bu gelirleri devam etmekle birlikte temel gelir kaynakları petrol ve petrol ürünleridir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.