Atmaların Sabit ve Serbest Uçtan Yansıması

Esnek bir ortamda oluşan bir sarsıntı veya titreşimin bir noktadan diğer bir noktaya aktarılmasına dalga hareketi denmektedir. Dalgaların yayılması için esnek bir ortam gerekmektedir. Diğer yandan dalga hareketi oluşturulan titreşim enerjisinin bir yerden bir yere taşınması için bir yöntemdir. Yani dalgalar enerji taşımaktadır. Atma ise bir esnek bir ortamda oluşturulan kısa süreli ve tek bir dalga hareketine verilen isimdir. Uçların gerilmiş halde duran yayı bir ucundan tutup yukarı kaldırıp tekrar aşağı indirildiğinde baş yukarı atma, aşağı indirip tekrar yukarı kaldırırsak baş aşağı atma elde etmiş oluruz. Genlik ise tepe ve çukurların denge haline olan uzaklığına denilmektedir. Genişlik ise bit atmanın başladığı nokta ile bittiği nokta arasındaki uzaklığa verilen addır. Ayrıca genişlik hıza ve atmanın oluşturulma süresine bağlıdır. Yani atma oluşturmak için bir yayın ucunu ne kadar hızlı kaldırıp indirirsek genişlik o kadar kısa olacak, yavaş kaldırıp indirirsek atmanın genişliği büyük olacaktır.

Sarmal bir yay üzerinde oluşturulan atmanın baş yukarı bir şekilde sağdan sola doğru ilerlerken atmanın ön kısmı yukarı doğru kalkarken arka kısmı denge durumuna gelecek şekilde hareket etmektedir. Dalgaların bazı temel özellikleri atmalar üzerinde izlenemez çünkü atmalar kısa süreli bir dalga hareketidir. Atmanın dalga boyu, periyot ya da frekans gibi temel dalga özelliklerinden bahsedilemez. Ancak genlik ve genişlik gibi temel dalga hareketlerinden bahsetmek mümkündür.

Atmaların oluşması için esnek yaylar kullanılır. Bu yayların direnci azaltılmış ve gerdirilmiş durumdadır. Bir yayın üzerindeki atmanın diğer uçtan geri gelmesine yansıma hareketi denilmektedir. Bu yansıma hareketinin sonucunda oluşan atma, diğer ucun sabit ya da serbest uçlu olmasına göre iki farklı şekilde değerlendirilmektedir.

Sabit uçtan yansıma hareketi; İlk atmanın şeklini, genliğini ve genişliğini koruyarak ters yönde yansıma hareketi yapar geri döner.

Serbest uçtan yansıma hareketi; ilk atmanın şekli, genliği ve genişliği korunmakla birlikte baş yukarı gelen bir atma hareketi yön değiştirmeden yine baş yukarı olarak yansıma hareketi yapar geri döner.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.