Bir bölgede nüfusun bazı yerlerde daha yoğun bazı yerlerde daha seyrek olmasını nasıl açıklarsınız?

Bir bölgede nüfusun bazı yerlerde daha yoğun, bazı yerlerde daha seyrek olmasını nasıl açıklarsınız? İnsanın karşılaması gereken ilk ihtiyacı beslenmedir. Çünkü insan beslenmeden yaşamını sürdüremez. Bunun yanında insan, kendini doğa olaylarından ve vahşi hayvanlardan koruma zorunluluğunu duyar. Barınma ihtiyacını karşılamak için evler yapar. Bu nedenle insanlar, temel ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilecekleri, toprağı verimli ve iklimi elverişli yerlere göç ederek buraları yerleşim yeri olarak seçerler. Bu yerlerde nüfus, daha yoğundur. Olumsuz iklim şartları ve yükseltinin fazla olduğu yerlerde ise nüfus yoğunluğu azdır.

İklimin ve yüzey şekillerinin elverişli olduğu Marmara Bölgesi’nin en yoğun nüfusa sahip ili, aynı zamanda sanayi merkezi olan İstanbul’dur. Bursa ve Kocaeli, bölgenin yoğun nüfuslu diğer illeridir.

Karadeniz Bölgesi’nin en yoğun nüfusa sahip üç ili sırasıyla Samsun, Trabzon ve Ordu’dur. Bölgede nüfusun en yoğun olduğu yerler, tarıma elverişli Bafra ve Çarşamba Ovalarıdır.

Doğu Anadolu, yurdumuzun en dağlık ve yükseltinin en fazla olduğu bölgesidir. Bu nedenle nüfus yoğunluğu azdır. Bölgenin en fazla nüfusa sahip illeri Van, Erzurum ve Malatya’dır

İklimin elverişli olduğu, verimli ovaların yer aldığı Ege Bölgesi, Türkiye’nin en yoğun nüfusa sahip bölgelerindendir. İzmir, Manisa ve Aydın bölgenin nüfusu en fazla illeridir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.