Boşaltım Sistemimizin Sağlığı ve Böbrek Rahatsızlıklarının Tedavi Yöntemleri

BOŞALTIM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI

Boşaltım sistemimizin sağlığını korumak neden önemlidir? Bunun için neler yapmalıyız? Tartışınız. Boşaltım sistemi, hücrelerdeki yanma olayı sonucu ortaya çıkan ve vücudumuz için zararlı olan atık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Boşaltım sistemindeki yapı ve organların sağlıksız olması, göreverini yapamaması demektir. Bu da vücudumuzdaki düzenin bozulmasına ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bunun için boşaltım sisteminin sağlığını korumaya özen göstermemiz gerekir. Böbreklerimiz, dikkat edilmediğinde sağlığı çok kolay bozulan organlarımızdandır. Soğuktan etkilenir ve çeşitli mikropların çoğalmasına uygun ortama sahiptir. Bu nedenle soğuktan korunmalı ve vücut temizliğimize özen göstermeliyiz. İdrarın uzun süre idrar kesesinde bekletilmesi, mikropların çoğalmasına ve idrar yollarında iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Bunu önlemek için idrarımız geldiğinde bekletmeden tuvalete gitmeliyiz.

Kandan süzülen kalsiyum ve azot gibi bazı minerallerin oluşturduğu, suda çözünmeyen tuz kristalleri birbirine yapışarak büyür ve böbrek taşlarını oluşturur. Bu taşlar zamanla daha da büyüyerek tıkanıklıklara neden olur ve çok şiddetli ağrı hissedilir. Böbrek taşlarının oluşmasında idrardaki katı ve sıvı maddeler arasındaki dengesizlik etkilidir. Özellikle sıcak havalarda, terlemeyle sıvı kaybının artması durumunda yeterli miktarda su içilmezse böbrek taşı riski artar. Kalsiyum içeren bazı besinlerin fazla tüketilmesi de böbrek taşı oluşumunu etkiler. Diğer bir etken de bazı sindirim sistemi hastalıkları ve sık sık ortaya çıkan idrar yolu iltihaplanmalarıdır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve dengeli beslenmek, günde en az 1,5 litre su içmek, taze ve temiz yiyecek-içecek tüketmek, vücut temizliğine özen göstermek gerekir.
Alkol, sigara, aşırı derecede baharat ve tuz kullanılması böbreklerimizin düzenli çalışmasını olumsuz etkiler. Böbreklerimizin sağlığı için bu tür maddelerden uzak durmalıyız.

Stres ve vitamin yetersizliği, özellikle A vitamini yetersizliği, boşaltım sistemi hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle boşaltım sistemimizin sağlığını korumak için stresten uzak durmalıyız.

BÖBREK RAHATSIZLIKLARININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Teknolojik gelişmeler sayesinde bazı böbrek rahatsızlıkları artık daha kolay tedavi edilebilmektedir. Aşağıda böbrek rahatsızlıkları ve bunların tedavi yöntemleri verilmiştir: Böbreklerin görevlerini yerine getirememesi böbrek yetmezliği olarak adlandırılır. Sağlıklı bir tek böbrek bile iki böbreğin yaptığı tüm görevleri yerine getirebilir. Bu nedenle böbrek yetmezliği hastası, çoğu zaman her iki böbreğinin de görevlerini yapamaz hâle gelmesiyle hasta olduğunu fark eder.

Böbrek yetmezliğinde zararlı maddeleri kandan uzaklaştırmak gerekir. Bu amaçla hastalara diyaliz uygulanır veya böbrek nakli yapılır. idrar yolları iltihabı veya kalsiyum, azot gibi mineraller ve D vitamininin fazla alınması sonucunda böbrek taşı oluştuğu tahmin edilmektedir. Yeterli su içmek böbrek taşı oluşumunu önleyebilmektedir. Böbrek taşları, yüksek frekanslı ses dalgalarının enerjisi ile küçük parçalar hâlinde kırılabilmektedir. Bu küçük parçalar idrar yoluna girdiğinde idrarla vücuttan dışarı atılır. Ayrıca büyük boyutlu böbrek taşları, açık ameliyata gerek kalmadan lazerle kırılarak küçük parçalar hâline getirilebilmekte ve bunların idrarla dışarı atılması sağlanabilmektedir.

Diyaliz, idrarla atılması gereken zararlı maddeler ile fazla suyun vücudumuzdan yapay yolla uzaklaştırılmasını sağlayan bir yöntemdir, ilerlemiş böbrek yetmezliği durumunda uygulanır. Diyaliz uygulaması, böbreğin sadece kandaki zararlı atıkların vücuttan atılması görevini yerine getirmekte ve hastanın normal yaşamına devam etmesini sağlamaktadır ilerlemiş böbrek yetmezliği olan hastalar kısa sürede hayatlarını kaybederdi. Günümüzde diyaliz teknolojisinde yaşanan gelişmeler, bu hastalık sebebiyle gerçekleşen ölüm oranın azalmasını ve hastaların yaşam kalitesinin artmasını sağlamıştır.

Son yıllarda böbrek yetmezliğinde uygulanan en başarılı yöntem böbrek naklidir. Böbrek nakli için gereken böbrek, canlı vericiden ya da özellikle kaza sonucu olan ölümlerde ölü bedenden sağlanabilmektedir. Yalnız bunun için ölen kişinin önceden ya da yakınlarının ölümden sonra organ bağışı yapmış olması gerekmektedir.

Gerek canlı vericiden, gerekse ölü bir vücuttan alınarak hastaya başarıyla nakledilen böbrek, böbreklerin bütün görevlerini yerine getirir. Bu nedenle diyaliz tedavilerinden daha uygun bir tedavi yöntemidir. Böbrek naklinin yapılabilmesi için alıcı ile verici arasında doku uyuşmazlığı olmamalıdır.

Türk Nefroloji Derneğinin verilerine göre Türkiye’de 2002 yılında 550 olan böbrek nakli sayısı 2011 yılında 2500 dolayında gerçekleşmiştir. Bu sayının yıllık 6000 olması hedeflenmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.