Canlılar hangi özelliklerine göre gruplandırılmıştır?

Yukarıdaki hikayede canlılar hangi özelliklerine göre gruplandırılmıştır? Hayvanat Bahçesine Gezi 5. sınıfa devam eden Burak ve arkadaşları hayvanat bahçesine giderler. Orada balıklardan kuşlara kadar bir çok canlı görürler. Ertesi gün okulda öğretmenleri gezi hakkında öğrencilerin görüşlerini alırken “Dün gezide hangi canlıları gördük?”diye sorar. Bunun üzerine Ahmet ve arkadaşları tek tek söz alarak tavuk, keçi, Japon balığı, maymun, keklik, Alman kurdu, yılan, zürafa vb. diye sayarlar. Öğretmenleri Mine
Hanım, tüm bu sayılan canlıları kapsayan bir ismin olup olmadığını sorar. Bunun üzerine söz alan Merve, “Öğretmenim sanırım bunların hepsine ‘Hayvanlar’ diyebiliriz.” diye cevap verir. Öğretmen de “Aferin Merve, doğru bildin.” der. Öğretmenin sözü biter bitmez elini kaldıran Eylül, “Öğretmenim, biz orada sadece hayvanları görmedik; aynı zamanda at kestanesi, akasya ağacı, çam ağaçları, zambaklar, güzel güzel çiçekli ağaçlar da gördük. O zaman onların tümünü de ‘Bitkiler’ mi diyeceğiz?” der. Öğretmenleri Mine Hanım bu cevabı aldığına çok sevinir ve çocuklara canlıların bu şekilde gruplandırıldıklarını söyler. Bunlar dışında hangi canlıların olabileceğini ve gözle göremediğimiz canlıların da olup olamayacağını sorar. Çocukların birçoğu kışın hastalık yapan canlıların varlığından söz ederler ama ismini hatırlayamazlar, yalnız Başak bunlara “bakteriler” dendiğini duyduğunu söyler. Öğretmenleri, bunun gibi canlıların da gözle görülemediğini ve ancak mikroskopla görüldüğünü açıklar. Bu canlı grubunun adının ne olabileceğini öğrencilere tekrar sorar. Öğrenciler bunun doğru yanıtını veremeyince öğretmen de bu canlılara sadece mikroskopla görülebildikleri için “Mikroskobik canlılar” dendiğini açıklar. Öğrenciler çok heyecanlanırlar, “Başka canlılar da var mı, öğretmenim!” diye sorarlar. Öğretmenleri “Evet, çocuklar bir canlı grubumuz daha var.” der. Çantasından çıkardığı şapkalı mantarı öğrencilere gösterir ve “Bu nedir, çocuklar?” diye sorar sormaz hepsi birden “Mantar” derler. Gökçe oradan atılarak “Öğretmenim bu bitkiye benziyor, bu bitki değil mi?” der. Öğretmen, “Evet, kızım birçok insan bunu bitki sanır ama bu bitki değildir. Bunun neden bitkiler grubunda yer almadığını daha sonra öğreneceksiniz.” der ve teneffüs zili çalar.

canlıların sınıflandırma şeması

Binlerce yıldır insanlar, canlıları çeşitli özelliklerine göre sınıflandırmaya çalışmıştır. Eski dönemlerde yaşayan insanlar hayvanlar için karada, suda ve havada yaşayanlar; bitkiler için iseotlar, çalılar ve ağaçlar olmak üzere basit olarak sınıflamalar yapmışlardır. Bilimsel çalışmalar hız kazanıp, farklı yöntem ve teknolojiler geliştirildikçe bilim insanları ilk olarak canlıları, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere iki gruba ayırmışlardır. Ancak yıllar geçtikçe yeni canlı türlerini gözlemlemişlerdir. Bu canlıların özellikleri nedeniyle bu iki grupta da yer alamayacaklarını fark etmişlerdir. Günümüzde bilim insanları, canlıları mikroskobik canlılar, mantarlar, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere dört gruba ayırmaktadır.

Bilim insanları her geçen gün yeni türler keşfetmekte ve bu canlıları çeşitli özelliklerine göre sınıflandırmaktadır. Yukarıda, günümüzde canlıların sınıflandırılmasına ilişkin yaygın olarak kullanılan bir şema yer almaktadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.