Cuma gününün önemini büyüklerinize sorarak öğreniniz.

Cuma gününün önemini büyüklerinize sorarak öğreniniz. Dinimizin önem verdiği bazı günler vardır. Önemli günlerimizin başında cuma günü gelir. Bugün kılınan cuma namazı, cuma gününü değerli kılar. Cuma namazı vaktinde temiz giysiler giyilir ve güzel kokular sürülür. Camiye gidilir ve topluca ibadet edilir.

Cuma günüyle ilgili Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınız (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a suresi, 9, 10. ayetler.) Peygamberimiz de “Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı, cuma günüdür…” (Müslim, Cuma, 17,18.) sözüyle cuma gününün önemine dikkat çekmiştir.

cuma namazı ve hutbe

Cuma namazı dört rekat ilk sünnet, iki rekat farz, 4 rekat son sünnet olmak üzere toplam on rekattır ve sağlıklı erkek müslümanlara farzdır. Ülkemizde dört rekat Zuhr-i Ahir (son öğle namazı) ve iki rekat vaktin son sünneti ile birlikte cuma namazı yaygın olarak 16 rekat kılınmaktadır. Cuma namazı öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Sağlığı yerinde olan Müslümanlar namaz kılmak üzere camiye giderler.

Sağlığı yerinde olmayanlar ise cuma namazı vaktinde sadece öğle namazını kılarlar.İmam, cuma ezanına kadar cemaati bilgilendirmek için çeşitli konularda vaaz eder. Cuma namazıvaktinde ise minber denilen yüksekçe bir yerden hutbe okur. Konuşmasında İslam dininin güzelliklerinden, dostluk, kardeşlik, sevgi, barış ve toplumsal dayanışma gibi konulardan bahseder. Cuma namazından sonra Müslümanlar günlük işlerine döner ve çalışmalarına devam ederler.

Cuma namazının en önemli özelliği, cemaatle kılınan bir namaz olması ve hutbe okunmasıdır. İslam dini insanların birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yaşamalarına önem vermiştir. İnsanlar cuma namazında bir araya gelirler ve topluca ibadet ederler. Dertlerini ve sevinçlerini paylaşırlar. Birbirlerinin hâl ve hatırlarını sorarlar. Böylece cuma namazı toplumda birlik, beraberlik ve kardeşliğe katkı sağlamış olur.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.