Dini bayramlarımızın adlarını ve bu bayramlarda neler yapıldığını defterinize yazınız.

Dini bayramlarımızın adlarını ve bu bayramlarda neler yapıldığını defterinize yazınız. Bayramlar; yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmanın yoğun olarak yaşandığı sevinçli günlerdir. Bayramlar toplumsal huzur ve mutluluğu artırır. Bu günlerde çeşitli törenler düzenleriz.

Dini bayramlarımız; Ramazan ve Kurban Bayramıdır. Her iki bayram, isimlerini dinimizce önemli sayılan ibadetlerden alır. Ramazan Bayramı’na verilen isim, ramazan orucu, Kurban Bayramı’na verilen isim de kurban ibadetiyle ilişkilidir. Bu bayramlar hicri takvime göre belirlenmiştir. Ramazan Bayramı hicri takvime göre şevval ayının ilk üç gününde, Kurban Bayramı ise zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanır.

Ramazan Bayramı: Ramazan ayında oruç tutarız. Beş vakit namazla birlikte teravih namazı da kılarız. Yardıma muhtaç olanlara, kimsesiz ve yoksul kimselere bu ayda daha çok yardım ederiz. Zengin Müslümanlar fitre ve zekatlarını çoğunlukla bu ayda vererek ihtiyaç sahiplerini sevindirirler. İbadet ve iyiliklerle dolu bu ayın bitiminde Ramazan Bayramı’na ulaşırız.

dini bayramlarımızda yaptıklarımız

Ramazan ayının son günü bayram hazırlığına başlanır. Evler temizlenir, bayramlık giysiler, tatlı ve kurabiyeler hazırlanır. Bayramın ilk günü sabahı camiye gidilir, sabah namazı ve bayram namazı huzur içerisinde kılınır. Ardından insanlar, kendi aralarında bayramlaşırlar. Bu bayramlaşma üç gün devam eder.

Evimizde anne, baba ve büyüklerimizin ellerini öper, bayramlarını tebrik ederiz. Akraba ve komşularımızın da bayramlarını kutlar, sevinçlerine ortak oluruz. İnsanlar arasında hediyeleşmenin en yoğun yaşandığı günler, bayram günleridir. Gelen konuklara tatlı, şeker veya çikolata ikram ederiz. Böylece bir aylık oruç ve diğer ibadetleri yerine getirmenin ödülü olarak Ramazan Bayramı’nı yakınlarımızla sevinç ve coşku içerisinde kutlarız.

Kurban Bayramı: Dini bayramlarımızdan biri de Kurban Bayramı’dır. Ramazan Bayramı’ndan iki ay on gün sonra kutlanır. Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bayramın ilk günü sabahı bayram namazı kılınır.
Kurban Bayramı dört gün sürer. Bu bayramda maddi durumu iyi olanlar, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için kurban keserler. Kesilen kurban genellikle üçe bölünür. Bir kısmı kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine verilir. Diğer bir kısmı da akrabalara, komşulara ve misafirlere ikramda bulunulur. Kalan kısmı ise ev halkı için ayrılır.

Komşular ve akrabalar ziyaret edilerek bayramlarıtebrik edilir. Büyüklerin elleri öpülür ve küçükler hediyelerle sevindirilir. Birbirlerine dargın ve kırgın olanlar, bayram sebebiyle barışırlar. Öksüz, yetim ve kimsesizler, verilen hediyelerle mutlu olurlar. Yaşlı ve hasta kimseler, yapılan bayram ziyaretine sevinirler. Uzakta olanlar aranarak bayramlarıkutlanır. Bayramlarımız, herkesin sevincini paylaştığı güzel ve anlamlı günlerdir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.