Doğal anıtların kültür miraslarının korunması için çalışan sivil toplum örgütlerinin neler

Doğal anıtların, kültür miraslarının korunması için çalışan sivil toplum örgütlerinin neler olduğunu İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı bir poster sunusu olarak sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız. Fen bilimleri 5. sınıf 7. ünite sayfa 168 Araştıralım – Sunalım sorusu

Doğal anıtlarda kültür miraslarından sayılmaktadır. Kültür miraslarının korunmasından Kültür bakanlığı sorumludur.

doğal anıt kültürel miras

1950 yıllarından sonra doğal anıtlarında dahil olduğu kültür miraslarını korumak, bu bilinci oluşturmak ve çeşitli etkinlikler düzenlemek için sivil toplum örgütleri kurulmuştur.

Uluslar Arası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), Türkiye Millî Komitesi ile (ICOM), Uluslar Arası Müzecilik Konseyi, UNESCO bünyesinde görev yapan iki uluslar arası kuruluşun Türkiye uzantısı olan bu Millî Komiteler, yarı-kamusal bir niteliktedir. Bir diğer kamu hizmeti gören kurum Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde görev yapan Mimarlar Odasıdır.

unesco

 

Bütünüyle sivil olan kuruluşlardan en eskisi Tarihî Evleri Koruma Derneği (1976)’dir. Bu derneğin amacı, geleneksel evlerin korunması ve sorunları için, bilinç ve kamuoyu oluşturmaktır. derneğin en büyük etkinliği Tarihî Türk Evleri Haftası’dır.

1976 yılında Turizm Bakanlığının girişimiyle kurulan Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma (TAÇ) Vakfı korumaya yönelik proje ve uygulama hizmetleri yapmaktadır.

taç vakfı

1990 yılında kurulan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma (ÇEKÜL) Vakfı, diğerlerine oranla yeni bir kuruluş olmasına karşın, gerek kültürel ve gerekse doğal değerlerin korunması ve geliştirilmesi konusunda en etkili kuruluşlardan bir tanesidir.

tuçev

Sadece birkaç örneği verilen ve ağırlıklı olarak taşınmaz kültür varlıklarını korumayı ve değerlendirmeyi amaçlayan bu kuruluşların yanı sıra, doğal çevrenin korunması ve geliştirilmesi alanında, 1955’te kurulan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, 1972’de kurulan Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu, 1975’te kurulan Doğal Hayatı Koruma Derneği, 1978’de kurulan Türkiye Çevre Sorunları Vakfı ve 1992’de kurulan TEMA Vakfı sayılmalıdır.

kapadokya slaytı3

kapadokya slaytı4

kapadokya slaytı6

kapadokya slaytı7

kapadokya slaytı1

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. hoca bize artı vermiyor ödül veriyor tabi ödevlerde değil.bunu sadece ben araştıracaktım.hoca yapması zor olan ödevlere yada bir kişinin yaptığı şeylere ödül veriyor.ödülde hep aynı kitaptan birkaç sayfa okutuyor.

    1. Aynen bizim sadik öğretmen aynısını yapıyı ya boyle benzerlik olamaz cok sinir oldum ogretmene

  2. Ayayyy cankarim yaa ne güzel birşey herkese yardim etmişler iste çok yardımda bulundunuz

    1. deryacım UNESCO doğal kültürel miraslarımızı koruyarak onları bazı kişilerin zarar vermemesini sağlıyor eğer vermeye kalkana para gibi cezalar verilerek değerlerimiz korunmuş oluyor ve UNESCIO nun koruma kapsamına aldığı yerlerde geçtikçe çoğalıyor ve bizim bazı kültürel miraslarımızıda koruyor

    1. Çelişkili olmamış mı? Aradığınızı bulamadığınızı ama bulduğunuzun da doğru olduğunu + not alabileceğinizi söylüyorsunuz.

  3. Saolun yaaa cok tesekkurler sinavda cikacakti bunlar coo kolaylik sagladi bana insallah yuz alip kurtaririm 🙂

  4. Çok güzel olmuş hoca bana kesin 100 vercek çünkü tam aradığım bilgi inşllh+ alırım

  5. Çok teşekkür ederim o 168.sayfa yazan bizim kitabımız 7.ünite yer kabuğunun gizemi Vallaha saolun bizim kitabın araştırmasını paylaşmış helal olsun 5 yıldızlık sayfa✔✔✔✔✔

  6. Kis aylarinda meiojroloetyle ilgili konusulacak daha cok malzeme olmasinin yanisira, kisin bizim icin vazgecilmezi olan kar yagisi ongorulerimizi cevremizle paylastigimizda cogunlukla sadece kar sevdalisi oldugumuz dile getirilir. Her zamanda kendilerine sadece kar yagisiyla ilgilenmedigimi belirtip extrem olaylarin ilgimi cektigini dile getirmisimdir. Havadelisi’nin ratinglerine bakilirsa hepimiz birbirimize benziyoruz. Hep daha fazla kar daha fazla sicak daha fazla yagmur ( tabi sel, afet, insan kayibi olmasi haric ) istiyoruz. Kuresel isinma hadisesi de sanirim onumuzdeki yillarda bize extremleri siklikla yasatacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.