Doğalgazda Bulunan Kimyasal Bileşikler Nelerdir?

Öncelikle Doğalgazın ne olduğuna kısaca değinelim. Havadan hafif olmasıyla bilinen, yanıcı, renksiz, kokusuz bir gaz olarak bilinir. Propan, azot, etan, metan ve azot gazlarının karışımı sonrasında elde edilen bir enerji kaynağıdır. Merak edilen kimyasal bileşkelerin bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Birçok kişi özellikle de Doğalgaz ’ın tamamen kendisinin karışımız bir gaz olduğu yönünde bilgilere sahip ancak yanıldıklarını buradan belirttiğimiz gibi öğrenmelerine de imkan tanıyoruz.

Doğalgazın bulunduğu yerler genelde bağımsız alanlar olarak bilinir. Ancak petrol yataklarının üstünde de sıklıkla çıkmaktadır. Hidrokarbon gazlarının karşımı ile oluşan Doğalgaz, çıkartılan alanda hidrokarbonlarında çıktığını söyleyebiliriz. Doğalgazın çıktığı alanda bazı gazlarda beraberinde çıkmaktadır. Yani ihtimal doğrultusunda çıktığını söyleyebiliriz. Kükürtlü hidrojen, azot ve karbondioksit bulunabilmektedir.  Paragrafımızın en başında havadan hafif diye anlattığımız doğalgaz, basınç altında işlenerek sıvı hale getirilir. Bu şekilde de depolanması sağlanır.  Tarihin bakıldığı zaman ilk olarak ABD’de kullanılmıştır. Enerji kaynağı olarak şehrin ışıklandırmalarında tercih edildi. Ancak daha sonraları farklı şehirlere boru yardımı ile transfer edilerek bugün dünyanın her yerine transfer edilebilmektedir.

Yanma Ürünleri Tehlikeleri ve Görevleri Nelerdir?

Bitki ve hayvan fosillerinden oluşan doğalgaz adından da kendisini az çok belirtmektedir. Yer kabuğunun alt kısmında bulunan bu fosiller zamanla kimyasallaşarak doğalgazı oluşturmuştur. Doğalgazın üretim yerleri genel olarak petrol yataklarından çıkarılmaktadır. Yani %40 oranında petrol yataklarının üst kısımlarından, geri kalan %60 oranındaki kısım ise petrol yatakları civarından elde edilmektedir.

Doğalgazın bileşiminden bahsettiğimiz üzere hidrokarbonların bulunduğunu söylemiştik. Buna göre amonyak, hidrojen, metanol, petro kimya ürünlerinin setezinde kullanılır. Yine boya, dinamit, gübre, lastik, mürekkep, deterjan, fotoğraf üretimlerinde de kullanılmaktadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.