Elektriklenmenin Teknolojideki Uygulamaları Nelerdir?

6. Elektriklenmenin Teknolojideki Uygulamaları

elektriklenmenin teknoloji örnekleri

Elektriklenmenin günlük yaşamda kullanımıyla ilgili uygulamaları teknolojinin birçok alanında görmemiz mümkündür (Fotoğraf 3.5). Örneğin fotokopi makinelerinde metal bir plaka, kopyasını çıkaracağımız belgenin koyu bölgelerine denk gelecek şekilde elektrikle yüklenir. Toner adı verilen koyu renkli toz, bu plakanın yüklü kısımlarına yapışır. Sonra altından geçen kâğıdı boyayarak görüntünün kâğıda aktarılmasını sağlar.

Dedektifler kâğıt ya da plastik yüzeylerdeki parmak izlerini belirlemede elektriklenme özelliklerini kullanır. Parmağın yüzeye değen ince kısımları yüzeyde bir iz bırakır. Bu izlerin olduğu yerlerin elektrik yüklenme özelliği iz olmayan yerlere göre farklılık gösterir. Bu özelliği ölçen tarama cihazlarıyla parmak izi belirlenir.

Bacaları temizlemek için kullanılan fırçalar elektrikle yüklü oldukları için bacaların içindeki toz ve kurumları rahatlıkla çekebilir.

Fabrika bacalarında ise baca içine yerleştirilen negatif yüklü kablolar bacadan geçen tozların negatif yükle yüklenmesini sağlar. Daha sonra tozlar bacanın etrafındaki pozitif yüklü tabaka tarafından çekilir. Böylece tozların havaya karışması önlenir.

Otomotiv ve beyaz eşya sanayisinde de cisimler boya spreyleriyle benzer bir yöntemle boyanır. Boyanacak yüzey negatif yükle yüklenir. Zıt yükle yüklenmiş boya yüzeye püskürtülünce boya tanecikleri yüzeye yapışır. Boya tanecikleri aynı yükle yüklü olduklarından birbirini iterek yüzeye eşit şekilde dağılır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.