Elliott Dalgaları Nedir? Nasıl Kullanılır ve Çizilir?

Elliott Dalgaları Nedir? Nasıl Kullanılır ve Çizilir? Elliott Dalgaları, dalga deyip geçmeyin bu sistem çok etkilidir. Elliott teorisi, 1920-30’lu yıllarda Ralph Nelson Elliott tarafından geliştirildi. İşin açıkçası nasıl geliştirdiği de umurumuzda değil. Nasıl kullanacağımıza bakalım. Piyasada aşağı ve yukarı dönüşlerin kitlesel psikolojiye göre hareket ettiğini fark eden Elliott, bunların piyasada sürekli tekrarlandığını gördü.

Trend halinde giden bir piyasanın 5-3 diye adlandırdığı bir dalga şeklinde gittiğini keşfetti: İlk 5 dalga şekli itiş güçlü ve son 3 dalga da fiyat geri kaymaları. Elliott, genellikle hisse senetlerinde kullanılır. Elliott zaten hisse işlemleri yapıyordu ama forex piyasasında da geçerli olduğu zamanlar oluyor, sonuçta işlemi yapanlar yine insanlar. Aşağıda, ilk önce 5 dalgasına bakalım.

Elliott Dalgaları

ElliottDalgalar.jpg

 

  1. Dalga: Fiyatlar ilk kez yukarı doğru ilerliyor. Piyasada bir grup insan şimdi GBPUSD almanın iyi fikir olduğu kana- tine gelmiş ve girmişler. Ben de bu grup kişiyle o gün sabah erken saatte (21 Şubat 2008) 1,9430’dan girdim. 1 numaralı çizgide fiyatlar da yükselmeye başlıyor.
  2. Dalga: Piyasa biraz kâr alıyor, aşırı alım görüşünü taşıyan in¬sanlar var. Bu fiyatın biraz geri kaymasına neden oluyor ama fiyat tekrar başladığı noktaya kadar geri kaymaz. Genellikle Fibo seviyelerinden seker.
  3. Dalga: Bu, genelde en güçlü dalgadır. Piyasa uyandı ve herkes fiyatlar artmasına rağmen almaya başladı. Fiyatlar 1. dalganın üst bar seviyelerini aşmaya başlar. 
  4. Dalga: Piyasada tekrar kâr alımları başlar, fiyatların fazla alımla gereğinden fazla arttığı düşüncesi vardır piyasada. Yine fiyatlar geri kayar. Bu dalga, genelde biraz daha zayıftır. Piyasa biraz kâr aldıktan sonra da 5. dalga devreye girer.
  5. Dalga:Piyasanın çoğu bu dalgada katılır ve genellikle bu dalga biraz histeri ve duygusal heyecan yaşatabilir insanlara. Bu noktada kontra traderlar devreye girip kısa pozisyon açabilirler ve 3 dalga denilen (a-b-c) noktalar oluşabilir. 

 

ABC Geri Kayma

11 Mart 2008 ABC beklentisi böyleydi.

ABCGeriKaymabeklentisi.jpg

 

Beş dalga gerçekleştikten sonra 3 dalgayla (ABC) düzeltme denilen geri kayma ve oradan da geri trend başlayabilir. Aynı şablonu düşen piyasalar için de kullanabilirsiniz. EURUSD 4 saatlik grafik.

Bu grafikte çok güzel bir Elliott dalgalanması var.

EURUSD4saatlikElliottDalgalanmas.jpg

Yukarıda, örneğin yukarı giden 3. dalgada (3 numaralı çizgi), küçük ara dalgalanmalar da var. Bu gayet olası, şaşırmayın. Piyasa dalgalar hâlinde hareket eder, dolayısıyla ilk verdiğim GBPUSD örneği gibi düz gidip düz gelmek zorunda değil. Piyasaya biraz uzaktan bakmak gerebilir.

Bu tür dalgaları yakalarsanız, iki örnekte de görüldüğü gibi, çok güzel işlemler çıkarabilirsiniz.

Bu dalgaların aynısı tersten de olabilir

Bazen bir dalganın içerisinde de Elliott dalgaları oluşabilir. Yukarıdaki grafikte A okunu takip ederseniz 5’li dalga görürsünüz ve aynı dalga, 3 okunun kapsadığı alanda da var. Bazen bu dalgaları görmek zor olabilir ama unutmayın ki bu teknik analiz metodu da bizler için ek bir araçtır. Eğer trader olacaksanız alışmanız gereken ilk şey kaybetmektir. Eğer hata yapıp para kaybedeceğiniz gerçeğini benimserseniz, tekrar dener ve çalışırsanız başarılı olabilirsiniz.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.