Fibonacci Sayıları ve Metodu Nedir? Kullanımı Nasıldır?

Fibonacci Sayıları ve Metodu Nedir? Kullanımı Nasıldır? Fibonacci seviyeleri teknik analizde çok sık kullanılır ve benim her analizimde yer alır. Fibonacci hayli derin bir konudur ancak biz teknik analiz için nasıl kullanacağımızı öğrenip konunun tarihsel ve felsefi yanına girmeyeceğiz.

Bilmemiz gereken iki temel şey vardır:

1. Fibonacci (Leonardo Fibonacci), İtalyan bir matemetikçi idi. 13. y.y.’da yaşayan Fibo (kısaca) doğada bazı oranlar olduğunu keşfetti ve bunların bir dizi oluşturduğunu kanıtladı: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34… diye gider

Bu dizi sayıların tespiti ilk iki sayıyı toplayarak bir sonraki rakam elde edilir: 1+2=3, 2+3=5 vs. Bu hesaplamaya ek olarak da bir sayıyı bir sonrakine bölerseniz hep aynı oranı bulursunuz: 2/5 = 3/8 = 5/13 vs.

2. Aynı oranların fiyat hareketlerinde de oluştuğunu gözlemleyen teknik analistler de bu oranları fiyat geri kayma ve fiyat ilerleme oranları olarak kullanıyorlar.
Fiyat geri kayma oranları: 0,236 – 0,382 – 0,500 – 0,618 – 0,764
Bu oranlar, teknik analizde destek ve direnç seviyelerini bulmak için kullanılır.
Fiyat ilerleme oranları: 0 – 0,382 – 0,618 – 1 – 1,382 – 1,618
Bu oranlar, fiyat hedefleri tayin etmek içindir. Fiyatlar bu belirlenen seviyelere geldikçe karda kapatmak, stop düzenlemek, pozisyon eklemek gibi kararlar için kullanılabilirler.

Bunların nasıl hesaplanacağını bilmemiz gerekmiyor, sadece nasıl kullanacağımızı bilmemiz lazım. Birçok platform size bunları kullanma fırsatı verecektir. Eğer kullandığınız platformda teknik araçlar yoksa brokerinizi değiştirin!

Birçok analist bu rakamlara dikkat eder ve fiyatlar bu seviyelere gelince işlem emri verir. Bu seviyeleri gözlemler ve stratejinize adapte ederseniz çok faydalanırsınız. Ben hedeflerimi ve geri kayma seviyelerini tayin ederken her zaman bu rakamlardan faydalanırım.

Fibonacci Seviyeleri

Temel prensip: “Trend yukarı giderken veya aşağı inerken” trendi izlemek için geri kayma seviyesinde AL SAT pozisyonu açarak trende katılmaktır.

EURUSDhaftalkykselitrendi.jpg

 

Yukarıdaki EURUSD haftalık çizelgesinde yükseliş trendini görüyorsunuz. Fiyatların nasıl Fibo seviyelerinde destek ve direnç bulduklarını dairelere bakarak görebilirsiniz. Bu oranları tüm zaman dilimleri için kullanabilirsiniz. Eğer gün içi işlem yapıyorsanız saatlik veya dört saatlik çizelgelerde de geçerlidir, yani her zaman diliminde kullanabilirsiniz.

Fibo’da geri kaymalarda en önemli seviyeler 61,8 – 50 – 38,2 oranlarıdır. Fiyatlar, trendlerde genellikle bu seviyelerden seker. Eğer daha aşağı inerse, bu trend, genelde zayıf bir trend olarak nitelendirilir ve piyasa o seviyelerde yan gitmeye daha fazla eğilimli olabilir. Hedeflerimiz ise 1,382 – 1,618 ve güçlü trendlerde 261,8’e kadar gelebilir.

Fibo ile işlem yaparken fiyatların tam olarak hangi seviyeye geri kayacağım ve oradan nasıl devam edeceğini bilmek zor olabilir, bu yüzden teknik analiz yaparken diğer teknik analiz araçlarından da faydalanmak ek bir güven için gerekli olabilir.

Fibo örneğimize bir de düşüş trendi ekleyelim.

fiborneidtrendi.jpg

 

Yukarıda USDCHF çiftinin haftalık çizelgesini inceliyoruz. Tekrar dairelere bakacak olursak fiyatların nasıl Fibo seviyelerine geldiklerini ve dirençle karşılaşıp geri kaydıklarım sonra da 100 seviyesini kırıp hedefe ulaştığını görebilirsiniz.

Fibo seviyelerinde önemli olan, iki üst ve alt noktanın nasıl tayin edileceğidir. Bunun için basit bir teknik kullanabilirsiniz: Dönüm noktaları (swing points).

Dönüm noktaları, trendin başladığı seviyelerde bir barın hem sağında hem de solunda daha düşük iki tane bar olmasıdır. Aşağıda, GBPJPY çiftinin haftalık grafiği var. Trend bir düşüş sergiliyor. Yukarıdaki dönüm noktasının hem sağ tarafında hem de sol tarafında iki adet daha düşük bar bulunmakta ve aynı şey aşağıdaki dönüm noktası için de geçerlidir. Bu tür bir durumla karşılaştığınız zaman Fibo çizgilerini çizebilir ve düşüş trendini takip etmek için giriş pozisyonu arayabilirsiniz.

Dönüm noktalarını tüm zamanlar için kullanabilirsi¬niz. Önemli olan sabırla barların oluşmasını beklemektir.

Fibonacci Seviyelerini Kanallarda Pratik Hesaplamak

Fibonacci seviyelerini aynı zamanda pratik olarak he-saplamanın kolay bir yolu daha var. Bu metod, özellikle kanallarda son derece pratiktir!

Aklımızda bulundurmamız gereken üç oran var: % 33 (1/3), % 50 (1/2) ve % 66 (2/3).
Yan bir kanalı örnek alalım. EURUSD, Kasım 2007 – Şubat 2008 aralığında günlük grafikteyiz.

EURUSDkasm2007ubat2008Fibonaccigrafii.jpg

 

Tabandan ölçelim:
1/3 için: 1,4350 + 0,0180 (180 pip) = 1,4530 1/2 için: 1.4350 + 0,0275 (275 pip) * 1,4625 2/3 için: 1.4350 + 0,0366 (366 pip) = 1,4716

Grafiği dikkatli inccicrsek bu seviyelere çizilen çizgilerin etrafında fiyatların nasıl hassas ve zikzak çizdiklerini veya direnç/destek ile karşılaştıklarını görebilirsiniz.

Bu pratik uygulamayı, yukarı veya aşağı giden kanallarda da rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Ben bu tekniği sık sık kullanırım, hatta zamanla göz kararı ile çok çabuk grafiğe oturtabilirsiniz.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.