Fibrom Nedir? Dölyatağı Fibromu Teşhisi

Fibrom Nedir? Dölyatağı Fibromu Teşhisi, Karmaşık proteinler olan kolajen lifleriyle birleşen ve fibroblast diye adlandırılan bağdokusu hücrelerinin çoğalması sonucu oluşan iyicil ur (bağdokusu uru da denir).

Fibrom iyice sınırlanmış, sedef beyazı renkte, değişik bölgelerde (yumurtalıklar, böbrekler, deri, yutak) bulunabilen bir oluşumdur. Ameliyatla kolayca tedavi edilebilir. Dölyatağı kasından gelişen iyicil urlar da, bazen yanlış olarak fibrom diye adlandırılır; oysa bunlar, evrimleri sırasında telli bir yapı kazanan ve aslında fibromiyom denilmesi gereken miyomlardır.

DÖLYATAĞI FİBROMU

Dölyatağı fibromları erişkinlikten önce hiç görülmez, 30 yaşından önce çok ender raslanır, 35 yaşma doğru sıklaşırlar; 40 yaşından sonraysa çok sık görülürler. Özellikle cinsel organlardan kanamayla belirti verirler. Ya âdet kanamaları anormal derecede uzar ya da âdet kanamaları arasındaki dönemde kanama olur. Bazen de
fibrom, âdet kanamalarının gerektiğinden çok miktarda olmasıyla belirti verir. Komşu organ ya da damarların baskı altında kalmasına bağlı başka belirtiler de gözlenebilir: Sidik çıkarma bozuklukları; kabızlık; bacaklarda ödem. Bu bozukluklar, kısırlığa da yol açabilen urun büyümesiyle artar. Bazı kendiliğinden düşükler de, fibromdan kaynaklanabilir.

KOLAY TEŞHİS

Bozuklukların anlatılması ve klinik muayene, genellikle fibromun varlığını doğrulamaya yettiği için, teşhis kolaydır. Kuşkuda kalınırsa, saydamsızlaştırıcı madde verilerek dölyatağı boşluğunun röntgen filmi alınabilir. Urun görünümleri . son derece çeşitlidir: Bazen çok küçük, bazen de küçük bir kavun boyunda olur. Kimi kez dölyatağının iç yüzünde, boşluğa doğru gelişir ve mukozayı kaldırır: Bu, çok kanayan fibromdur.

Bazen ur, dölyatağı kasının içinde gelişip orada bir tümsek oluşturur. Bazen de, dış yüzde, karın boşluğuna doğru gelişir (komşu organlara en önemli basıları yapanlar bu tür fibromlardır). Fibromlarm evrimi ilerleyicidir. Bazen kalkerleşip geriler ve bu durumda iyi izlenen bir hormon tedavisi, yaşdönümü (menopoz) sırasında iyileşmeyi beklemek için yeterlidir. Ama çoğunlukla önemli kanamalar nedeniyle ameliyat gereklidir: Yalnızca fibromun çıkarılması ya da dölyatağının yaşlı ve yaşdönümünü geçirmiş kadınlarda bütünüyle, genç ve döllenme yeteneği olan kadınlardaysa belirli bir ölçüde ve âdet görme işlevi korunacak biçimde çıkarılması.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.