Görgü kurallarına uymanın insan ilişkileri açısından önemi nedir?

Görgü kurallarına uymanın insan ilişkileri açısından önemi nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız. Görgü kurallarına uymamak aynı zamanda diğer insanların ve canlıların haklarını gözetmemek demektir. Çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırıp çağırmak, yüksek sesle satış yapmak veya müzik dinlemek ve çöpleri sokağa atmak doğru değildir. Ayrıca zararlı atıklarla toplum sağlığını tehlikeye sokmak, hava, su ve görüntü kirliliğine neden olmak, hem görgüsüzlüktür hem de sakınmamız gereken davranışlardandır.

İnsan her şeyden önce toplum içindeki konuşmalarında, tavır ve davranışlarında nazik, ölçülü ve saygılı olmalıdır. “Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler…” ayeti bu durumu açıklamaktadır. Başkalarından beklediğimiz güzel davranışları öncelikle kendi ailemizde ve çevremizde uygulamalıyız. Evde, okulda, ibadet yerlerinde, sinema-tiyatro salonunda, piknikte, yolculukta, alışverişte, misafirlikte, yemek esnasında, haberleşme araçlarını kullanırken görgü kurallarına uymalıyız.

Görgü kurallarından hangilerini biliyorsunuz?

Her toplumun kendine özgü görgü kuralları vardır. Karşılaştığımız kişilere selam vermek, telefonla konuşurken karşımızdaki kişiye merhaba demek, hâl hatır sormak, sofra adabına uymak, büyüklerimizin yanında saygılı olmak, misafirlerimizi güler yüzle karşılamak vb. toplumumuzda yaygın olan görgü kurallarından bazılarıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.