Grip Hastalığı Grip Tipleri ve Tedavisi

Bir grip virüsünün yapısı

Bir grip virüsünün yapısı

Bulaşıcı, bazen dünya çapında salgınlar yapabilen ve çoğunlukla akciğer belirtilerinin eklendiği, bütün sistemleri ilgilendiren, bir sendrom biçimindeki enfeksiyon hastalığı.

Grip Tipleri

Grip bir Myxovirus (Miksovirüs) grubuna bağlıdır: A,B,C olarak üç tipi ve alt-tipleri bilinen Myxovirus influenzae. A tipi şiddetli salgınlara yol açar, buna karşılık, daha güç yayılan B tipi, genellikle çok daha iyicil griplere neden olur.

1-3 günlük bir kuluçka döneminden sonra hastalık titreme, aşırı halsizlik, baş ağrıları, kol ve bacak ağrıları ve 39-40°C’lik bir ateşle apansızın başlar. Sonra hızla aksırık, öksürük ve burun akıntısı görülür. Bademcikler kırmızıdır; bu durum 4-5 gün sürdükten sonra ateş düşer ama genellikle tam anlamıyla geçmeden önce, 24-36 saat boyunca yeniden yükselir. Hastalık’ bitmiştir, ama insanda çoğunlukla bir kaç hafta süren çok büyük bir yorgunluk bırakır.
Gribin basit biçimlerinin yanı sıra kötücül, hatta öldürücü biçimleri de vardır. Sindirim, kanama, beyin ve beyin zarlarıyla ilgili ihtilatlar ve kas ağrıları (miyaljiler) ortaya çıkabilir.
Çoğunlukla, gribe yeni bir enfeksiyon da eklenir ve burun-yutak (kulak iltihabı [otit], sinüs iltihabı [sinüzit], şakak kemiğinin mememsi parçasının iltihabı [mastoidit]} ve solunum yollarıyla (atipik zatürreler [bron- kopnömoni], akciğer apsesi, zatülcenp) ilgili hastalıklar gözlenir. Teşhis değişik yöntemlerle kesinleştirilebilir: Virüsün elde edilmesi, serum testleri ya da hastanın boğazından gargarayla toplanan patolojik ürünlerin fareye şırınga edilmesine dayanan hücre bilimsel yöntem.

Tedavi mutlak dinlenmeyi, bol alkolsüz sıvı içilmesini, virüse karşı etkili ilaçlar yutulmasını ve çeşitli salisilik asit ya da C vitamini karışımlarının alınmasını içerir. Antibiyotiklerse eklenebilecek enfeksiyonlar için saklanır.

Hastalık, yalnız sorumlu alt-tipe karşı bağışıklık sağlar, daha sonra, başka bir alt-tipin yol açacağı salgınlar sırasında yeniden hastalanma olasılığını ortadan kaldırmaz. Bu alanda koruyucu aşılama etkilidir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.