Günlük hayatta hangi durumlarda dua edersiniz?

Günlük hayatta hangi durumlarda dua edersiniz? Arkadaşlarınızla konuşunuz. Sıkça ettiğiniz dualardan birini aşağıdaki satırlara yazınız.

Günlük hayatta dara düştüğümüzde, zorda kaldığımızda yada korktuğumuzda dua eder, Allah’tan yardım dileriz. Allah’tan istek ve dileklerimizi dua ile yaparız. Af dilemeyi, Cennetlik olmayı dua ile isteriz.

Dua etmenin faydaları nelerdir?

İnsan, günlük hayatta maddi ve manevi pek çok sorunla karşılaşabilir. Böylesi durumlarda kişi, bir kurtarıcı ve çıkış yolu aramaya başlar. Aklına ilk gelen varlık ise Yüce Allah olur. Çünkü insanoğlunun sığınabileceği tek gerçek güç, evrenin yaratıcısı olan Yüce Allah’tır. Bu nedenle insan, duygularını, dileklerini Allah’a açar, dua eder. Bu dua ve yakarış, insana huzur verir, onu rahatlatır. Bütün bunlardan dolayı Alevilik-Bektaşilikte dua ve gülbenklerin önemli bir yeri vardır.
Alevi-Bektaşi geleneğinde dua, “gülbenk” olarak isimlendirilir. Gülbenk kelimesi; gül sesi, bülbül şakıması gibi anlamlara gelmektedir. Gülbenklerde cümleler genellikle kısa ve ahenklidir. Gülbenk, Allah’a sığınma, yalvarma ve ondan af dilemedir. Alevi-Bektaşi kültüründe kişi ve toplumu ilgilindiren, dinî ve ahlaki hemen her konuda gülbenkler bulunmaktadır.

Alevilik-Bektaşilik kültüründe ibadet anlayışı genel olarak dua ve zikre dayalıdır. Bu kültüre mensup olan kimseler, bireysel olarak içlerinden geldiği gibi gülbenk okur, Allah’a dua ederler. Bu dua ve yalvarış, kul ile Allah arasındadır. Cemevlerinde ise genellikle dede ve babaların öncülüğünde dua edilir. Dede tarafından okunan gülbenke cemaat, “Allah, Allah!” ifadesiyle katılır. Bu ifade, “Allah’ım duamızı kabul et!” anlamına gelir.

Alevi-Bektaşi geleneğinde dede ve babalar, Kur’an ayetlerini okurken önce besmele çekerler. Gülbenk ve diğer dualara ise “Bism-i Şah, Allah Allah!” diyerek başlamaya önem verirler. Bir dua ifadesi olan salavat da Alevi-Bektaşi geleneğinde önemli bir yer tutar. Cem sırasında birçok kez salavat getirilir. Hz. Muhammed’e, Hz. Ali’ye ve ehl-i beyte dua edilir.

Alevi-Bektaşi kültüründe örnek dualar şöyledir: “Bism-i Şah, Allah Allah! Vakitler hayrola, hayırlar feth ola. Şerler def ola. Yüce Allah dildeki dileklerimize, gönüldeki muratlarımıza vasıl eyleye. Milletimizin, devletimizin varlığını, birliğini, dirliğini sonsuz eyleye. Yüce Allah dualarımızı dergah-ı izzetinde kabul eyleye…”

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.