Günlük kullandığımız küpe kolye çatal kaşık tencere nelerden yapıldığını araştıralım

Günlük hayatımızda kullandığımız küpe, kolye vb. eşyaların; çatal, kaşık, tencere gibi mutfak gereçlerinin nelerden yapıldığını ve havada hangi gazların bulunduğunu araştıralım. Hazırladığımız bir sunumla araştırmalarımızı arkadaşlarımızla paylaşalım.

Günlük hayatımızda kullandığımız, küpe, kolye, yüzük gibi mücevherat ve takılar, değerine göre genellikle altın ve gümüş elementlerinden yapılır.

altın ve gümüş elementleri

Altın ve gümüş, yeryüzünde çok az miktarda  bulunan değerli elementlerdir. Elektrik ve ısı iletkenlikleri yüksektir, kayaçlarda bulunurlar.  Altın ve gümüş elementleri genellikle süs eşyası yapımında, ileri teknoloji ürünü cihazların elektronik devrelerinde kullanılır.

altın ve gümüş kolye
Altın ayrıca, zararlı ışınları yansıttığından, uzay araçlarının camlarını kaplamada kullanılır. Gümüş ise para, pil, ayna, diş dolgusu ve fotoğraf malzemesi üretiminde kullanılmaktadır.

Ayrıca Krom yüzüklerde çok kullanılan Yakuta kırmızı, zümrüte yeşil rengini veren de krom elementidir.

kobalt ve nikel elementleri

Mutfak eşyalarında pasalnmaz çelik çok kullanılmaktadır. Kobalt ve nikel paslanmaz çelik elde edilmesinde kullanılır. Bunun yanı sıra kobalt, porselen ve cam sanayisinde nikel ise madenî paraların, zırh kaplamalarının yapımında kullanılır.

kobalt ve nikelden yapılmış araçlar

 

Havada bulunan gazlar;

Oksijen: Atmosferde % 21 oranında oksijen gazı bulunmaktadır. Hastanelerde, solunum rahatsızlıkları gösteren hastaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca demir, çelik gibi malzemeleri kesmek ve dalış tüplerini doldurmak amacıyla kullanılmaktadır.

Hidrojen: Evrendeki madde miktarının % 90’ından fazlasını oluşturur. Hidrojen balonlarını şişirmede, petrolün işlenmesinde, kaynak yapımında ve roketlerde yakıt olarak kullanılmaktadır.

Helyum: Doğada bulunan renksiz bir gazdır. Tüm elementler arasında, kaynama noktası en düşük olan elementtir. Atmosferde az miktarda bulunur. Zeplin ve balon gibi hava taşıtlarını şişirmede, roket yakıtlarını sıkıştırmada, kaynakçılıkta kullanılmaktadır.

Neon: Renksiz ve kokusuz bir gazdır. Herhangi bir elementle tepkimeye girmez. Televizyon tüplerinde, renkli reklam aydınlatmalarında ve paratonerlerde kullanılmaktadır.

Azot: Atmosferin % 78’ini oluşturur. En yaygın olarak amonyak üretiminde, besinlerin saklanmasında (buzdolapları ve çeşitli soğutucular), uçak lastiklerinin şişirilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca gübre, boya ve patlayıcı üretiminde de bu elementten yararlanılmaktadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.