Gürültü Kirliliği Nedenleri ve Azaltılması için Alınacak Önlemler Nelerdir?

Gürültü Kirliliği Nedenleri ve Azaltılması için Alınacak Önlemler Nelerdir? İnsanlar için rahatsız edici olan beğenilmeyen seslere gürültü adı verilmektedir. Günümüzde büyük şehirlerde ses ve gürültü seviyeleri oldukça yüksek olup, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standart ölçülerin çok üstündedir.

Gürültü Kirliliği Nedenleri

Gürültü Kirliliği Nedenleri

Gürültü, yayılma ortamı ve çıkış yeri olarak, tüm alıcı unsurları kapsar. Fakat, insana zarar veren gürültü, daha çok havayla özdeşleştirilmektedir. Doğrudan bir çevresel faktörün bozulması ile ortaya çıkan gürültü, bunun sonucunda diğer çevresel değerlerin algılanmasını zorlaştıran, sağlık bozucu bir etkendir. Bu sebeple de zamanımızda gürültü, bir çevre kirliliği ve sağlık sorunu olarak görülmekte bu düzeyde ele alınmaktadır.

Gürültü, rahatsız edici istenmeyen bir unsur olduğu için, çoğunlukla bir kirlilik çeşidi olarak ele alınmakta ve gürültü kirliliği denilmektedir.

Gürültü kirliliğini, insanlar üstünde olumsuz psikolojik ve fizyolojik etkiler bırakan, istenmeyen sesler, olarak tanımlayabiliriz. Başka bir şekilde söylersek, gürültü, Rahatsız edici seslerin oluşturduğu akustik bir olgudur.
Gürültü kirliliği olgusunun etkisi insanlar üzerinde geçici ya da sürekli olabilir.

Günümüzde Gelişmiş ülkelerde teknolojinin çok ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkmış olan gürültü sorunu, Günümüz dünyasında en önemli çevre sorunlarından birisi olmasına karşın, Türkiye’de az bilinen bir kirlilik çeşididir. Gürültü insanların duyma sağlığını ve işitme algılamasını bozan, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklar veren, çevrenin güzelliğini ve sakinliğini yok eden çevre niteliğini değiştiren bir çeşit kirliliktir.
Hayat kalitemizi azaltmadan alacağımız basit önlemlerle sağlığımız üzerinde olumsuzluklara sebep olan  gürültü kirliliğini önleyebiliriz.

Gürültüyü Azaltmak ve Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler

1- Düğün, şölen, cemiyet, sünnet, toplu törenlerde, çevrede olabilecek yaşlı, hasta, çocuk ve bebekleri düşünerek, aşırı yüksek sesli müzik çalınmamalı ya da kapalı alan veya ses yalıtımlı yerler seçilmelidir.

2- İşyerleri gürültülü bir sekörde faaliyet gösteriyorsa sesin dışarı taşmasını önlemeli ses yalıtımlarını işyerlerine yapılmalıdır.

3- Evlerde kullandığımız TV ve müzik aletlerinin sesini çevre ve komşulara rahatsızlık vermeyecek şekilde sadece kendi duyabileceğimiz kadar açılmalıdır.

4- Dış mekanlarda Çevremizdeki insanları rahatsız edecek şekilde gürültüye sebebiyet vermemeliyiz.

5- Araba kornası çok zaruri durumlarda kullanılmalı sürekli kornaya basılmamalıdır.

6- Bina içerisindeki alt katta yaşayanları düşünerek ayak sesleri ve benzer sesleri önlemek için tedbirler alınmalıdır.

7- Strese ve de birçok hastalığın en önemli sebebin gürültü olduğu unutulmamalı Çevremizi hasta edecek hareketlerde bulunmamalıyız.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.