Hamlaç Nedir? (Gaz kaynağı) Nerede kullanılır?

Hamlaç Nedir? (Gaz kaynağı) Nerede kullanılır? Basınç altındaki gazlardan yararlanarak, yüksek sıcaklıkta bir alev üretmeye yarayan aygıt. Hamlaçlardan, gemi şantiyelerinde, metal yapılarda, ısıtma tesisatlarının boru şebekelerinde, su ve kanalizasyon borularında sık sık yararlanılır; özellikle de metallerin kesilmesinde ve kaynak yapılmasında (su altında da olabilir) kullanılırlar. Bir hamlaç iç içe geçmiş iki borudan oluşur. İç boru yanan maddeyi, dış boruysa yakan maddeyi sağlar; bu iki gazın debileri, aygıtın çıkışında dili en sıcak bölge olan bir alevin elde edilmesini sağlayacak biçimde, bir manodetandör yardımıyla düzenlenir. A.B.D’li kimyacı Robeıi Harr’in 1801’ de bulduğu okshidrik hamlaçında, yakan madde oksijen, yanan maddeyse hidrojendir.

Plazmalı hamlaç 20 000 C derecelik ısı elde edilmesini sağlar.

Günümüzde en sık kullanılan hamlaç türü, Fransız Charles Picard ve Edmond Fuche tarafından 1901’de bulunmuş olan oksiasetilenik hamlaçtır. Yanan madde olarak, asetilen kullanır ve3 000°C’a kadar ulaşılır. Oksijen, çelik şişelerde sıkıştırılmış olarak taşınır; asetilense, patlama tehlikelerini ortadan kaldırmak için, aseton içinde çözelti halinde bulunur. Bu hamlaçlar, özellikle, metali ergitme yoluyla, metal levha ve kirişlerin otojen kaynağı ve kesimleri için kullanılır. Yapıların iç bölümlerinde çalışılıyorsa, yangın tehlikesine karşı dikkatli olmak gerekir.

1920’de A.B.D’li fizikçi İrving Langmuir tarafından bulunan atom haldeki hidrojenli hamlaç, bir elektrik arkında ayrıştırılmış hidrojen atomlarının yeniden birleştirilmesi ilkesine dayanır ve böylece 3 300°C’lık (osmiyumun ergimesi) bir sıcaklığa ulaşılır. İlk örneği 1951’de Maeker tarafından gerçekleştirilen plazmalı hamlaç, metale değen iyonların yeniden birleşmesi yoluyla cm2’de yaklaşık 500 kW’lık bir ısıl güç açığa çıkarır ve yaklaşık 20 000°C’lık bir sıcaklığa ulaşılmasını sağlar. Bu yöntemle 100 000°C’lık sıcaklıkların elde edilebileceği düşünülmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.