Hentbol Sporu Kuralları ve Nasıl Oynanır?

Bir hentbolcunun atış hareketinin geçirdiği evrimi gösteren bir fotoğraf

Bir hentbolcunun atış hareketinin geçirdiği evrimi gösteren bir fotoğraf

Yedi ya da on birer kişilik iki takım arasında yalnızca elle oynanan ve topu karşı takım kalesine sokmaya dayanan oyun.

Kuralları 1914’te Berlinli beden öğretmeni Schellenz tarafından belirlenmiş olan hentbol (eltopu da denir), 1918 yılından sonra Almanya’da yayıldı; oradan da, İskandinav ülkelerine, Orta Avrupa ve İsviçre’ye geçti.
Uluslararası Hentbol Federasyonu 1927’de oluşturuldu ve hentbol ilk kez 1936’da Olimpiyat programına alındı. Türkiye’de Hentbol Federasyonu 1976’da kuruldu (bu spor dalı ülkemizde özellikle son yıllarda, büyük ilgi görmeye başlamıştır).

Yedişer Kişilik Takımların Oynadığı Hentbol

Hentbol on birer kişilik takımlarla açık alanlarda oynandığı gibi, yedişer kişilik takımlarla kapalı salonlarda da oynanmaktadır (ikinci tür hentbol son yıllarda çeşitli ülkelerde daha çok yaygınlaşmıştır). Erkeklerin olduğu kadar kadınların da oynadığı bu oyunun gerçekleştirildiği alan, yedişer kişilik kapalı salon hentbolü söz konusu olduğunda, 20×40 m’lik bir dikdörtgen biçimindedir ve orta çizgiyle iki eşit parçaya bölünmüştür; çizginin ortasında da başlama çemberi bulunur; on birer kişilik hentbol söz konusu olduğundaysa, alanın uzunluğu 90-110 m, genişliğiyse 55-65 m’dir. Alanın karşılıklı iki çizgisinin ortasına yerleştirilmiş olan kaleler 3 m genişliğinde, 2 m yüksekliğindedir. Ağ (file) geçirilmiş kalenin alttan derinliği 1 m, üstten derinliğiyse 0,80 m’dir. Hentbol, çevresi 58-60 cm, ağırlığıysa 425-475 gr olan deriden yuvarlak bir topla oynanır. Kadınlararası hentbol karşılaşmalarındaysa, top daha küçüktür: Çevresi 54-56 cm; ağırlığı 325-400 gr. Her takımın, ikisi kaleci olmak üzere, on bir oyuncusu vardır ve bunların yedisi (biri kaleci) oyun alanında bulunur (eskiden her takımın on beş oyuncusu bulunur, bunların da on biri oyun alanı içinde yer alırdı). Oyuncu değişimi sınırsızdır. Karşılaşma, otuzar dakikalık iki devrede yapılır; arada on dakikalık bir dinlenme süresi vardır. Hakem kararıyla gerekli durumlarda yapılan uzatmalar, en fazla iki kez onar dakika biçiminde olur ve ara verilmez.

Hentbol Oyunun Kuralları

Bir hakemin yönettiği karşılaşma, iki kale hakemi tarafından da denetlenir. Topa, ayaklar ve bacakların dizden aşağısı dışında bedenin her yeriyle dokunulabilir. Yalnızca kaleci, top kaleye doğru geldiğinde ayakla vurabilir. Zaten kaleci, kale alanı içinde tek başınadır ve topla bu alanın dışına çıkması yasaktır. Top, tümüyle ağın içine girdiğinde gol olur. Kurallara göre, top, eller açık olarak, vurmadan ve zorlamadan rakipten alınır, ayrıca rakibi bedeniyle engellemek de serbesttir. Asılma, çekme, yüklenmeyse yasaktır. Hatalar, serbest atış, 7 m atışı, köşe atışı ve hakem atışıyla cezalandırılır.

Serbest atış ya tam hatanın yapıldığı yerden ya da serbest atış çizgisinden; 7 m atışı 7 m atışı çizgisinden; köşe atışı topun kale çizgisini geçtiği yandan, kale çizgisiyle yan çizginin kesiştiği köşeden yapılır.

Bir ya da birkaç oyuncunun aynı anda hata yapması ya da yönetmelikte belirtilmeyen nedenler için kullanılan hakem atışında, hakem oyunun durduğu yerde hava atışı yapar; bu sırada oyuncular 3 m uzaktadır.
Bir oyuncu önce 2 dakikalık, sonra 5 dakikalık süre için ya da tam olarak oyundan çıkarılabilir; oyundan atılan oyuncunun yerine de bir başkası giremez.
Heyecanlı, hızlı bir spor dalı olan hentbol, basketbolcularınkine benzer atletik özellikler gerektirir; ama uzun boylu olmak pek önemli değildir. Basketbolda olduğu gibi, rakip takım hücuma geçtiğinde, öbür takımın kaleci dışındaki bütün oyuncuları, kale önünde güçlü bir blok oluşturarak savunmaya geçerler. Hücumdaki takım oyuncuları, yakalanması güç olan paslarını artırarak,bu “duvar”da bir gedik açmaya çalışırlar,.ayrıca ani hareketlerle ve şaşkınlık yaratarak savunmadaki oyuncuların üstünden de topu atabilirler. Oluşturulan “duvar” görmesini kısmen engellediği ve şutlar ani olduğu için, kalecinin çok dikkatli olması gerekir. Bir hentbol kalesini korumak, bir futbol kalecisi için çok iyi bir çalışmadır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.