Hollandalı ressam Hoogh Hayatı

Hollandalı ressam (Rotterdam, 1629-Amsterdam, 1684).

Peyzaj ustası Nicolaas Berchem’den ders aldıktan sonra ilk yapıtlarını (savaş alanında askerler, ahır içleri, atlılar) geç Haarlem ressamları üslu­bunda gerçekleştiren Pieter de Hoogh, 1653’te, Delft’te ticaretle uğraşan Justus de La Grange’ın hizmetine girdi ve ağır atmosferi kendi mizacına uygun düştüğü için bu kente yerleşti. Carel Fabritius’la karşılaştıktan sonra (1622-1654) rekabete girişerek Asker (1654) adlı tablonun bir eşini yaptı. Vermeer’in Delft’in sanatsal gelişme­sinde oynadığı rol, Hoogh için yeni bir uyarı oldu. Sanat yaşamının en güzel dönemini oluşturan 1655-1662 yıllan arasında kırk kadar yapıt ger­çekleştirdi: Hollanda Sarayının İçi (1656); Hollanda Enteryörü (1658); Bir Beşiğin Yanındaki Kadın; vb. Delft’te hüküm süren barış havasını büyük bir ustalıkla anlatması, Hoogh’ un resminin başlıca özelliğidir. Sana­tının odak noktasını, kişilerin can­landırılmasından çok, bir hizmetçi kızın ya da genç bir annenin çevresini saran uzam oluşturur.

Hoogh'un Gezintiye Çıkma adlı tablosu

Hoogh’un Gezintiye Çıkma adlı tablosu

Sokağa ya da avluya bakan bir ev, bir yerden öbü­rüne açık bir kapıdan geçiş, ince bir hacim ve perspektif etkileri oyununu yaratmada, ressamın yararlandığı başlıca öğelerdir. 1662’de Delft’ten ayrılan Pieter de Hoogh Amsterdam’a yerleşti. Bu tarihten sonra sanatı giderek geriledi, resim alanındaki iyi nitelikleri de, Delft döneminin birer yansıması olmaktan öteye gidemedi.

Anisterdam’da kaldığı süre içinde yüksek sosyetenin katıldığı toplantı­ları, vb. kendine konu olarak seçti. Kâğıt Oynayanlar, Sohbet, Alt m Tar­tan Kadın gibi tuvalleri Vermeer’in tablolarıyla boş yere rekabet etme çabası içindedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.