İçeriklerine Göre Besinler Nelerdir?

İçeriklerine Göre Besinler Nelerdir?

A- Karbonhidratlar

Mısır, ekmek, çikolata, patates, çay şekeri

Çay şekeri, ekmek, patates, tahıllar, süt, bal bol miktarda karbonhidrat içerir. İçeriğinde karbonhidrat bulunan besinlere tentürdiyot damlatılınca mavi renk oluşur.

Karbonhidratların vücuttaki öncelikli görevi, vücuda enerji sağlamaktır, bu besinler vücutta kısa sürede enerjiye dönüşür. vücuda fazla karbonhidrat alındığında ihtiyaç fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Yaşantımızı sürdürebilmek için gerekli olan tüm faaliyetleri yerine getirirken enerji harcarız. Bu enerjiyi de ilk olarak karbonhidratlardan sağlarız.

B- Proteinler

Fasulye, et, yumurta, süt, balık, peynir, tahıllar ve baklagiller en fazla protein bulunan besinlerdir. İçeriğinde protein bulunan besinlere nitrikasit damlatıldığında sarı renk oluşur.

proteinlerin vücuttaki görevi yapıcı ve onarıcı olmalarıdır. Yapıcı olmaları bakımından büyümeyi ve gelişmeyi sağlarlar. Saçların ve tırnakların uzamasını proteinler gerçekleştirir.

Onarıcı olma özelliği ile proteinler, yaraların iyileşmesini ve vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Yeterince protein tüketmeyen kişilerin kas ve kemik yapısı gelişemez, yaraların iyileşmesi uzun zaman alabilir. proteinler de vücudumuza enerji verir. Ancak kısa sürede enerjiye dönüşemediği için enerji elde etmede öncelikli kullanılmazlar.

C- Yağlar

İhtiyacımız olan yağları çeşitli bitkilerden ve hayvanlardan elde ederiz. Zeytin, Ceviz, Fındık, Ayçiçeği, Susam, soya yağ miktarı fazla bitkilerdir. Hayvansal ürünlerden süt, peynir, tereyağ, et ve balıkta bol miktarda yağ bulunur.

Yağlar vücudumuza  enerji verir. Hatta karbonhidratlardan daha fazla enerji verir. Ancak enerji elde etmede ikinci sırada yer alır. karbonhidratlardan alınan enerji yetersiz kaldığında yağlar kullanılır. Fazla enerji gerektiren işler için gerekli enerji yağlardan elde edilir.

Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacımızdan fazla yağ tüketmemeliyiz. Çok yağlı besinlerdeki yağ vücudumuzda yedek enerji kaynağı olarak depolanır. bu durum şişmanlamamıza neden olur. İçinde yağ olan besinler kağıtta yarı şeffaf bir leke oluşturur.

D- Vitaminler

A Vitamini: Karaciğer, balık, süt, yumurta, mantar, havuç, kereviz, domates, fıstık ve baklagiller A vitamini bakımından zengindir.

B Vitamini:Tahıl ve tahıl ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde, kırmızı et ve sebzelerin çoğunda bulunur.

C Vitamini: Turunçgillerde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, domates, patates, kuş burnu ve çilekte bol miktarda bu vitaminden bulunur.

D Vitamini: Karaciğer, kırmızı et, yumurta, süt, tereyağ, balıkta bulunur. D vitamini yalnız balık yağıyla dorudan alınır. Diğer besinlerde ön maddesi alınır, güneş ışığı ile de D vitamini oluşur. Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Yeterince D vitamini almayan çocukların büyümesi yavaşlar.

E Vitamini: Tahıl ve tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağlar ve yumurta da bol miktarda E vitamini içerir. Vücudun büyümesinde etkilidir. Karaciğer kal ve damar sağlığı için gereklidir.

K Vitamini: Kırmızı et karaciğer ve yeşil sebzeler K vitamini bakımından zengindir. Çilek, muz, mısır, domates, şeftali ve pirinçte de bulunur.

Kanın pıhtılaşmasını sağlar, yeterince K vitamini almayan insanlar yaralandıklarında çok kan kaybederler.

Vitaminler vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar, vücutta gerçekleşen yaşamsal olayları düzenler. Büyüme gelişme ve üremede önemli rol oynar. Hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

E- Su ve Mineraller

Su tüm besinlerde bulunur. suyun hem içecek hem de meyve, sebze gibi bir çok besinden vücudumuza alırız. Mineraller, canlı ve cansız varlıkların vardır. Vücudumuza yediğimiz yiyecek ve içeceklerden alırız. Su ve mineraller vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar. Vücudumuzun %70’i sudur. Yeteri kadar su alamayan canlıların sağlığı bozulur. Bazı mineraller kemiklerin yapısına katılarak onları güçlendirir. Bazıları kanda oksijen ve karbondioksit taşınmasını sağlar

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.