İki Embriyo Tabakalı Hal

İki embriyo tabakalı canlılar, embriyo gelişmeleri sırasında, gastrula evresinde yalnızca bir dış deri (dış tabaka) ve bir iç deriden (iç tabaka) oluşurlar, dolayısıyla ara derileri yoktur (böyle bir canlının başı, dolayısıyla beyni de yoktur). En basit, en ilkel çokhücreliler olan süngerler, knidliler ve taraklılar, iki embriyo tabakalı canlılardır.

SÜNGERLER. Belli organları yoktur, ama farklılaşmış hücreleri (yassı dış deri hücreleri, kasılabilir hücreler, hareketli hücreler, cinsellik hücreleri, yakalı kamçılı hücreler, salgı hücreleri, sinir hücreleri) vardır.

KNİDLİLER. Serbest yaşayan biçimleri medüzleri, kendini bir yere bağlayan biçimleri polipleri ve mercanları oluşturan knidliler, duyu (dokunma, kimyasal duyulan alma, denge ve ışık uyartılarını alma) organlarının gelişmiş olması bakımından, süngerlerden daha ileri düzeydedirler. Bu hayvanlar, savunmada ve avlarını yakalamada kullandıkları zehirli aygıtlar olan yakıcı hücrelerinin bulunmasıyla nitelendirilirler.

TARAKLILAR. knidlilerden temelde iki yanlı bakışımlılığın ve az çok dallanmış iki bakışımlı dokunacın bulunmasıyla ayrılırlar; yapışkan hücreler (koloblast) adı verilen ve avlarını yakalamaya yarayan özel hücreleri bu dokunaçların üstünde yer alır.

Bunlar genellikle küresel ve saydam olan küçük canlılardır. Her ne kadar knidlilerde ve taraklılarda başa benzer bir bölge gelişmemişse de (ağızları vardır), knidlilerin kimi poliplerinde beyin oluşumu görülür. Bunun dışında sinir sistemleri ancak deri altı sinir ağı biçimindedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.