Kalamar Hakkında Bilgi

Onayaklılar (Decapoda) takımının iki- solungaçlılar (Dibranchiata) altsını­fından kafadanbacaklı (Cephalopoda) yumuşakça.

kalamar

Kuvvetli boynuzsu çeneleriyle yakaladığı avını zehir bezlerinin salgısıyla felce uğratan kalamar (Allotheutis subulata).

Kalamarlar, Teuthoidea alttakımmda yer alırlar ve çeşitli aüelere dağılmış­lardır. Bunlar, öbür onayaklılar gibi, sekiz kısa kol ve iki uzun dokunacı olan mekik biçiminde kafadanbacaklılardır. Sırt kesiminin bir deri girin­tisi içinde bulunan kavkıları boynuz­su maddeden yaprak biçiminde bir iç kavkıdır (ya da telek). En yaygın tür olan adi kalamar (Loligo vulgaris) an­cak 80 cm boyunda olabilir. Ommastrephes cinsi daha büyüktür; dev ka­lamar Architeuthis princeps’in boyuy­sa dokunaçlarıyla birlikte en az yir­mi metre kadardır. Bu tür, Norveç, İskoçya ve Newfoundland kıyılarında bazen karaya vurduğu için özellikle tanınır. Dev kalamarın 40 cm çapın­da olan gözleri, hayvanlar evreninde rastlanan en büyük gözdür. Onayaklılardan olan Belemnoidea alt takımı, Triyas’tan Oligosen’e kadar yaşamış olan fosil biçimleri kapsar. Kavkıların puro biçiminde bir mah­muzu (rostrum), bölmeli bir fragmokonu, ön ve sırt bölümünü oluşturan boynuzsu yapıda bir proostrakumu vardır. Mürekkep kesesi gibi yumuşak bölümler kimi zaman fosilleşmiştir, jüra’da yaşamış gerçek belemnitlerinse çok gelişmiş bir mahmuz ve proostra­kumu vardır. Belemnoteuthis cinsi, Liyas’ta ortaya çıkmış olan kalamarla­rın atası sayılabilir; bunların kavkıla­rı gerçekte çok uzun bir proostrakumdan başka bir şey değildir. Onayaklıların bir başka alttakımıysa Eyosen’ de ortaya çıkmış olan Sepioidea ’dır, bunların mahmuz ve proostrakumları küçülmüştür. Bu grubun örnek tü­rü olan mürekkepbalığı (Sepia officinalis), kalamarlardan daha ince ve 30 cm boyundadır. Denizlerin kumlu dip­lerinde yaşar, yassı balıklar gibi yere adeta yapışır. Düşmanlarından ko­runmak için, apansızın ve birçok kez renk değiştirir. Kavkısı, iyi tanınan “mürekkepbalığı kemiği”dir. Sepiola (Sepiola rondeleti), oldukça geniş iki yüzgeci bulunan, 5 cm boyunda küçük bir mürekkepbalığıdır. Spirula’nın (Spirula spirula) sarmal biçimde kü­çük bir iç kavkısı vardır ve çok derin sularda yaşar. Onayaklılar etçildir; yengeçler ve balıklarla beslenir­ler.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.