Keçi Nedir? Hakkında Bilgi

Boynuzlugiller (Bovidae) ailesinin ke­çiler (Caprinae) altailesinden çiftparmaklı gevişgetiren memeli hayvan. Keçinin, genellikle kesiti elips ya da prizma biçiminde olan ve arkaya doğ­ru uzanan büyük boynuzlan, altçenesinde bir sakalı vardır. Kuyruğu kısa, yukarıya doğru kalkık ve altı çıplak­tır. Bedeni uzamış ve düz bir görünüm almıştır. Bacakları uzun olan keçinin, derisi esnektir ve oldukça kaim tüy­lerle kaplıdır.

Birçok keçi ırkı vardır. Bunlardan Alp ırkının başı kısa ve yassı, göz çukur­ları çıkıntılı, kılları kısa ve parlaktır; postu değişik renklerde olabilir. Uzun kıllı olan Poitou keçisi, genellikle boy­nuzsuzdur. Küçük boyutlu olan Anka­ra keçisinin kulakları sarkık, kıllarıy­sa ince ve kıvırcıktır. Tibet keçisi, boy­nuzsuzdur, kıllarının altında çok ince yumuşak tüyleri vardır. Maun rengi ya da esmer kırmızı renkli olan Nubye keçisi Zenci Afrika’da yaşayan cü­ce bir biçimdir. Pireneler keçisi uzun kıllı ve siyah-beyaz renklidir.

Suriye keçisinin alm tümsekli, kulak­ları uzundur. Kemerli bir profili olan Malta ırkınınsa, bacaklarını örten kıl­ları kısadır, tüyleri kızıl, siyah ya da siyah-beyaz renklidir, bu ırk Kuzey Af­rika’da yaşar. Daha Tarihöncesi dönemlerde evcil­leştirilmiş olan keçinin, sütünden, etinden ve kılından yararlanılır. Ge­beliği yaklaşık 155 gün sürer, büyük bir çoğunlukla iki yavru doğurur. Evcilleştirilmesi, Mezopotamya’nın ku­zeyindeki dağlarda İ.Ö. 8050-7900 yıl­ları arasına raslar. Dünyaya yayılma­sı sırasında, bitkilere büyük zarar vermiştir. Gerçekten de, keçi taze fi­lizleri çok sever, otları da köküne ka­dar yer bitirir. Keçinin yabanıl atası dağkeçisidir. Bu, omuzbaşına kadar yüksekliği 90 sm olan, postu gri renkli, çok uzun,kıvrık ve boğumlu boynuzlu güzel bir hay­vandır; en sarp yamaçlarda bile bü­yük rahatlıkla dolaşır; 4 000 m yük­sekliğe kadar çıkar. Dağkeçileri bü­yük ölçüde kıyıma uğradıktan sonra, korunmaya alınmıştır ve günümüzde parkların ve Alp dağlarındaki rezerv­lerin (Fransa’da Vanoise, İtalya’da Gran Paradiso, vb.) en değerli hay­vanlarındandır. Az çok yabani olan keçiler, Yunan adalarında ve Girit’te de yaşarlar. Öbür dağkeçisi türleri, Kafkasya, Filistin, Mısır, Arabistan, Himalaya, vb’nde yaygındır. Etyopya’ daysa özel bir tür (Capra walie) ya­şar. Son derece koyu renkli olan bu tü­rün ancak birkaç yüz bireyi kalmıştır. Keçiler ve dağkeçilerinin, antiloplar­dan türemiş oldukları sarnlır; dağke­çisi, Pleyistosen’de, dağa çekilmeden önce, ovalarda yaşardı.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.