Kul hakkı ne demektir?

Kul hakkı ne demektir? Hangi davranışların kul hakkına gireceğini sınıfça belirleyiniz. Bunları insanın diğer insanlarla ilişkileri bağlamında tartışınız. Kul hakkını maddi olsun manevi olsun bir insanın diğer varlıklara yaptığı her türlü haksızlık ve kötülük olarak tanımlayabiliriz.

Allah Kuran’da bildirdiği gibi kul hakkına çok önem veriyor. Kul hakkının affetme yetkisini yine hakkı yenen kula vermiştir. Bütün insanlar için bu geçerlidir. Kul hakkı yenenin Müslüman olması gerekmiyor insan olması yeterlidir. 

’Kim zulme uğradıktan sonra hakkını alırsa, artık onlara yapılacak bir şey yoktur. Ancak insanlara zulmedenlere ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık edenlere ceza vardır. İşte acıklı azap bunlaradır.’’(Şura suresi­42)

Bu davranışlar kul hakkına girer. Bir kimse hakkında gıybet etmek, yapılan bir iyilik karşısında teşekkür etmemek, çalıştığı işyerinde görevinin layıkıyla yapmamak, aracından bilerek yayanın üzerine çamur sıçratmak, insanları bilerek yanlış bilgilendirmek …. vs kul hakkıdır.

‘’ Bir kimseden haksız olarak alınan bir kuruşu, sahibine geri vermek, yüzlerce lira sadakadan kat kat daha sevaptır. Bir kimse, Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, fakat, üzerinde başkasının bir kuruş hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe, Cennete giremez. ‘’ Hadisiyle kul hakkının ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz.

Kul hakkından kurtulmanın tek yönü; hakkı yenilen insandan helallik almaktır. Eğer bu kişi ölmüşse, yakınlarıyla helalleşip, o kişiler için dua etmelidir.

http://blog.milliyet.com.tr/kul-hakki-nedir–nasil-affedilir-/Blog/?BlogNo=229396 bu kaynaktan yararlanılmıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.