Kültürel değerlerimizden bildikleriniz nelerdir? Açıklayınız.

Kültürel değerlerimizden bildikleriniz nelerdir? Açıklayınız. Bizi diğer milletlerden ayıran bizi biz yapan değerlerimizdir.

Kültürel değerlerimiz nelerdir?

Vatan: Üzerinde yaşanılan ve kültürün oluşturulduğu topraklara vatan denilmektedir. Vatan sadece toprak parçası değildir. Vatan üzerinde yaşayan insanlar için hürriyet demektir.

İstiklal marşı: Mehmet Akif Ersoy’un, milletimiz ve bağımsızlık için yazdığı şiirimizdir.

Bayrak: Bir milletin, belli bir topluluğun veya bir kuruluşun simgesi olarak kullanılan, renk ve biçimle özelleştirilmiş, genellikle dikdörtgen biçiminde kumaş, olarak tarif edilen bayrak, sadece kumaştan ibaret değildir. Bayrağa değer veren bir milletin kendisidir. 

Dil: Bizi birbirimize bağlayan aramızdaki iletişimi sağlayan büyük nimetlerden biride “dil” dir. Görünüş itibariyle küçük bir et parçası olan dil, yaptığı işler bakımından büyük bir vasıtadır. İyi veya kötü düşünceler dil ile açıklanır. Sevgiler ve nefretler dil ile ifade edilir.

Aile: Aile bir toplumun en küçük birimi ve temel taşıdır. İnsanların meydana gelişi, olgunlaşması ve sağlıklı nesillerin oluşması aile müessesesi ile mümkündür. 

Din: Bizi birbirimize bağlayan manevi unsur Yüce Dinimiz İslam’dır. İslam dini inananları kardeş olarak tanımlar. 

Gelenek ve görenek: Bunlar bir milletin yazılı olmayan veya hepsi yazılı olmayan kanunlarıdır. Yazılı kanunların çoğu gelenek ve göreneklere göre düzenlenmiştir.

Sanat: Sanat, bir millet diğer milletlerden ayıran, bir millete has duygu ve zevklerin tezahürü ve şekillenmesidir. O milletin güzeli yaratma ve bulma tarzıdır.

Tarih: Milleti, dolayısıyla kültürü meydana getiren unsurlardan birisi olan tarih, bir milletin çağlar içindeki yürüyüş ve görünüşüdür. Tarih mazidir, fakat bu mazi bugünün ve dünün fertlerini millet içerisinde birbirine bağlayarak geleceğe taşır. Fertler arasında kader birliği temin eder. 

Osmanlının Mahalle Hayatı

Osmanlı topraklarını ziyaret eden çok sayıda seyyah Osmanlı insanının yaşamını anlatırken ev ve mahalle hayatına da değinmiştir. Yanda da Avrupalı bir ressamın Osmanlı’da mahalle hayatını resmettiği tabloyu görüyorsunuz. Bu tablodan hareketle, Osmanlı mahalle hayatına ilişkin neler söylenebilir? Bu tabloda sizin dikkatinizi çeken neler bulunmaktadır?

Bu tablo Osmanlının mahalle hayatını göstermektedir. Osmanlı Mahalle hayatında kız çocukları anneleri ile birlikte komşu gezmesine gitmekte, erkek çocuklar sokakta arkadaşları ile birlikte oynamakta, sokak başında bir fırın simit ve ekmeklerini satmaktadır. Belirgin bir şekilde resimde köpekler görülmekte, Osmanlı sokaklarında köpekler gezmektedir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.