Kuvvet nedir? Tanımlayarak özelliklerini açıklayınız.

Kuvvet nedir? Tanımlayarak özelliklerini açıklayınız. Kuvveti itme ve çekmedir.ünlük hayata birçok işimizi gerçekleştirirken kuvvet uygularız. Oyun hamuruna şekil vermemiz, voleybol oynarken topu istediğimiz tarafa
yönlendirmemiz, yerdeki bir kutuyu ve arızalanan otomobili itmemiz kuvvetin etkilerine örnektir.

Bu örneklerde de olduğu gibi bir cisme etki eden kuvvet göremeyiz. Ancak kuvvetin varlığını cisimler üzerinde yaptığı etki ve şekil değişikliklerinden anlarız. Duran bir cismin hareket etmesi, hareketli bir cismin durması, cismin sürat, yön ve şeklinde değişiklik olması uygulanan kuvvetin etkisinden kaynaklanmaktadır.

kuvvetin özellikleri kavram haritası

Kuvvetin özellikleri

Kuvvetin cisimler üzerindeki etkisinin nasıl olacağını tahmin edebilmek için kuvvetin özelliklerini iyi belirlemeliyiz. Kuvvet tam olarak tanımlayabilmek için yönünü, doğrultusunu ve büyüklüğünü bilmemiz gereklidir.

Örneğin, lunaparkta bindiğimiz bir çarpışan arabaya karşımızdan gelen bir başka araba çarptığında arabamızın hareketinin bu durumdan nasıl etkileneceği, arabamıza etki eden kuvvetin yön, doğrultu ve büyüklüğüne bağlıdır. Bu nedenle çarpışmadan sonraki hareketimizi tanımlamak için diğer araba tarafından arabamıza uygulanan kuvvetin aynı büyüklükte olması tek başına yeterli olmaz.

Uygulanan kuvvetlerin yön ve doğrultu özellikleri de önemlidir. Benzer şekilde bowling (bovling) oynayan kişilerin labutların tamamını devirebilmeleri için topun labutlara uyguladığı kuvvetlerin uygun yön, doğrultu ve büyüklükte olması gerekir. Misket oynarken misketimizin diğer bir miskete çarptığında ne olacağı yine misketimizin diğer miskete uyguladığı kuvvetin yön, doğrultu ve büyüklüğüne bağlıdır. Futbol örneğinde ise topla birlikte hareket eden bir oyuncuyu, arkadan gelen bir başka oyuncu çektiğinde farklı durumlar olabilir.

Gole giden oyuncu bu durumdan hiç etkilenmeyebilir veya kısmen dengesi bozulup sendeleyebilir ve hareketine devam edebilir. Ya da tamamen dengesini kaybedip düşebilir. Tüm bu durumlar, arkadan müdahale eden oyuncunun uyguladığı kuvvetin yön, doğrultu ve büyüklüklerine bağlıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.