Matbaanın kurulması Osmanlı toplumunun kültürel hayatında hangi değişiklikleri…

Matbaanın kurulması Osmanlı toplumunun kültürel hayatında hangi değişiklikleri ortaya çıkarmış olabilir? Matbaanın kullanılmaya başlamasıyla halkın hayatında görülen önemli gelişmelerden biri gazetelerin yayımlanmasıdır.

Aşağıda Osmanlı’da yayımlanan ilk Türkçe Resmi Gazete olan Takvimivekayi’nin sayılarından birini görmektesiniz.

Takvimivekayi Gazetesi

Takvimivekayi 1831 yılında haftalık olarak yayımlanmaya başladı.

Gazete iç haberler, dış haberler, askerlik işleri, bilimler (fenler), tayinler, ticaret ve fiyatlar bölümlerinden meydana gelmekteydi. Yayımlanma amacı ise halkı eğitmek, haber ve kanunların duyurulmasını sağlamaktı. Ayrıca ülkeye gelen gemiler, dışarıdan alınan ve dışarıya satılan ürünlere ait bilgilere de yer veriliyordu. Gazete zaman içinde ülke içinde yaşayan farklı milletlerin de okuyabilmesi için Arapça, Rumca, Ermenice ve Fransızca olarak da yayımlanmıştır.

Ülkenin her bölgesinde dağıtılan bu gazeteyi başka Türkçe gazeteler izledi. Gazete halkın yaşamında önemli bir yer edindi. Adeta kitap ve ansiklopedi görevi gördü, insanları pek çok konuda aydınlattı. “Fen” başlığı altında yeni gelişmelerin anlatıldığı sayfalar halk tarafından ilgiyle takip edildi. Genellikle mahalle kahvelerinde okuma bilen kişiler tarafından halka okundu, ardından haberlerle ilgili tartışmalar yapıldı.

Gazete, Osmanlı Devleti’nde gerçekleştirilen ıslahatlardan yalnızca biriydi. Osmanlı Devleti’nin Avrupa karşısında XVII. yüzyıldan itibaren gerilemeye başlamasıyla devlet adamları bu duruma çareler aradılar. XVIII. yüzyıldan itibaren gerçekleştirilen ıslahatlarla Avrupa’daki kurum ve gelişmeler alınarak ülkenin ilerlemesi yönünde çalışmalar yapıldı. Islahatlardan en önemlileri haberleşme ve ulaşım alanındaydı.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.