Meclisle Cumhurbaşkanı Arasındaki İlişkiler Nelerdir?

Meclisle Cumhurbaşkanı Arasındaki İlişkiler Nelerdir? Meclisle, Cumhurbaşkanı arasındaki ilişkiler çok sınırlıdır. Cumhurbaşkanının, Meclisle teması az olmakla birlikte, Anayasanın Cumhurbaşkanına tanıdığı, Cumhurbaşkanı ile Meclisi karşı karşıya getiren iki önemli yetki vardır. Bunlardan biri, Meclis seçimlerinin yenilenmesine karar vermek, diğeri de Meclisce kabul edilen kanunları, yeniden görüşülmek üzere, geri göndermektir.

Parlamenter rejimde, yürütme ile yasama arasında bir denge olarak görülen, yürütme tarafından yasama meclisinin feshedilmesi, Anayasamızın deyimi ile Meclis seçiminin yenilenmesine karar verilmesi yetkisinin Anayasa ile Cumhurbaşkanına tanınması, bu yetkinin kullanılmasında Başbakanın devre dışında tutulması da dikkate alındığında, Meclis ile Cumhurbaşkanını karşı karşıya getiren bu iki yetkinin, özenle kullanılması gereken önemli yetkiler olduğu görülür.

Seçiminden sonra Meclis önünde andiçen Cumhurbaşkanının, Meclis toplantılarına ve görüşmelerine katılma hakkı olmadığı gibi, oy kullanma hakkı da yoktur. Buna karşılık, Cumhurbaşkanı, 1924 Anayasasında olduğu gibi, her toplantı yılı başında Mecliste bir açılış konuşması yapabilir, ya da bunun yerine bir mesaj gönderebilir. Uygulamada, her iki yola da başvurulmaktadır. Cumhurbaşkanı, gerekli gördüğünde, tatilde, ya da ara vermede olan Meclisi toplantıya çağırabilir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.