Nevruz Bayramının geçmişte ve günümüzde nasıl kutlandığını araştırınız.

Nevruz Bayramının geçmişte ve günümüzde nasıl kutlandığını araştırınız. Sayfadaki fotoğrafları da inceleyerek Nevruz Bayramı kutlamalarının geçmişi ile bugününü karşılaştırıp değişim ve süreklilik açısından değerlendiriniz.

nevruz bayramı demir döğme

Anadolu’da “Nevruz-i Sultan”, “Sultan Nevruz”, “Mart dokuzu” gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır.

Ergenekon Destanı’na göre; Türkler zamanla Ergenekon’a sığmaz olurlar, atalarının eski yurtlarını geri almak için çeşitli yollar aramaya başlarlar. Nihayet dağda zayıf bir nokta tespit ederler, o noktayı eritmek suretiyle çıkış yolu bulurlar. Yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihî gün 21 Mart’a rastlar. İşte bugün Türk topluluklarında bayram olarak kutlanır.

nevruz kutlamaları ateş yakma

Geçmişte kutlanması, MÖ 2. yüzyıla ait Çince bir kaynağa göre; “Her yılbaşı günü (nevruz) Hun Liderleri Tanrı Kut Sarayı’ında yeni yılı kutlarlar. 7. yüzyıla ait bir kaynağa göre; her yeni yılın ilk günlerinde boğa güreşleri yapılır ve insanlar bunu seyreder.

Nevruz Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerinde de milli bayram olarak kutlanmaya devam etmiştir. Nevruz günü Nevruziye adlı şiirler hükümdarlara sunulmuş ve yine bu isimle yapılan macunlar halka dağıtılmıştır. Günümüzde bu gelenek devam etmekte olup Nevruz bayramı haftası, bir kültür ögemiz olarak mesir macunu Manisa’da halka törenlerle ikram edilmektedir.

Günümüzde nevruz kutlamaları, bir meydana ateş yakılarak üzerinden atlama şeklinde şölen havasında devam etmektedir.

Geçmişten günümüze nevruz kutlamaları devam etmekle birlikte bazı değişikliklere de uğramıştır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. geçmişten günümüze nevruz bayramı için çok güzel yorum çok beğendim ben artık hep buradayım siteyi yıldızladım her gün ilk önce buraya bakacağım

  2. teşekkürler bana yardımcı oldu.çok iyi bir site.bana yardımcı oldu.bana yardımcı oldunuz size teşekkür ederim.

  3. Cokk da uzun amaa guzell 🙂 🙂 🙂 :-[
    Tesekkurler o kadar ugrasmaniz bile yeterrrrr
    Cokkk sagolunnn varolun 🙂 😉 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  4. Yukaridaki fotoraflardada goruyosun davul zurna calinir atesli demiler cekiclerle dovulur

  5. Bu arada arkadaslarinizada bu siteyi onerin bence cynku cok guzel bir site yani ben bayildum muthis tecih etmelisiniz♥♥♥

  6. Bu arada dersime cok yardimci oldunuz saolun bir de bizde bazen sokaklarda atesin ustunden atliyoruz ama nevruz icin degil eglebcesine aga olum biz onlar gibi degiliz yani hayirdir onlara nevruzcular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.