Organik Tarım Nedir?

Artan nüfusun beslenme gereksinimi insanları tarımda daha fazla kimyasal ilaç, gübre vb. kullanımına yöneltmiştir. Bu durum tarım alanlarına zarar vermektedir. Toprakta biriken kimyasal maddeler yer altı suları için de tehlike oluşturmaktadır.

Doğrudan ya da dolaylı olarak insan sağlığı için tehdit oluşturan bu durumun önüne geçebilmenin yolu insanları bu konuda bilinçlendirmekten geçmektedir. Dünya üzerindeki bir çok ülke artık organik tarım ürünlerini tercih etmektedir.

Organik tarım, üretimde kimyasal madde kullanılmadan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.

Organik tarımın amacı, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. ABD’de 0-2 yaş grubu çocuk mamalarının üretiminde organik ürünlerin kullanılmasını zorunlu kılan bir yasa vardır.

Organik tarımın geçmişi 20. yüzyıla dayanmaktadır. Çünkü ozon tabakasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeye girmesi gibi konular bu dönemde gündeme gelmiştir. Ülkemizde organik tarımdan 1980’li yıllardan itibaren söz edilmeye başlanmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organik tarımın geliştirilmesi için bir yasa tasarısı hazırlanmıştır. Organik tarım ürünlerinin üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edilen amblemler bulunmaktadır. Sağlıklı ve çevre dostu bir yaşam için üzerinde bu amblemlerin bulunduğu ürünleri almaya özen göstermeliyiz.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.