Oruç tutmanın ve bayramların toplumsal ilişkilere olan katkısını araştırınız.

Oruç tutmanın ve bayramların toplumsal ilişkilere olan katkısını araştırınız. Oruçlu kimse, tutumlu olmaya önem verir. Çünkü gün boyunca aç ve susuz kaldığı için yiyecek ve içeceklerin değerini daha iyi anlar. Onları savurganca kullanmaktan kaçınır. Oruç tutarak açlığın ve susuzluğun verdiği sıkıntıları yaşayan insan, başkalarına karşı merhametle yaklaşır. Yoksullara, kimsesizlere ve muhtaçlara yardım eder. Arkadaşları, kom şuları ve birlikte olduğu diğer insanlarla ilişkilerinde sevgi, saygı ve hoşgörüyü esas alır.

Toplumu oluşturan insanların ekonomik durumları aynı değildir. Toplumda varlıklı insanlar olduğu gibi ekonomik sıkıntı içinde olanlar da vardır. Oruç insanlar arasında yardımlaşmanın, dayanışmanın, yoksulların sorunlarına çözüm bulmanın önemini hissettiren bir ibadettir. Çünkü oruç, başkalarının duygularını, çektiği sıkıntıları daha iyi anlamamızı sağlar.

Oruç tutan insan fakirlere zekat, sadaka ve fitre gibi maddi yardımda bulunarak onların sıkıntılarını paylaşmaya önem verir. Ramazan ayı boyunca akrabalar, komşular ve fakir kimseler iftar yemeklerine davet edilir. Böylesi güzel davranışlar, insanların birbirleriyle dayanışma içinde olmalarını sağlar.

Oruç, insandaki şefkat ve acıma duygularını güçlendirir. Oruç tutan kimse, çevresine karşı iyi davranır. Yoksullara yardım ettiği için onların sevgilerini kazanır. Bu ilişkiler, insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışmayı artırır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.