Orucun niçin tutulduğunu tartışınız.

Hz. Peygamber (S.A.V.), bir hadisinde “Oruç kalkandır.”(Buhrİ, Savm 9; Müslim İbni Haccac, Sıyam 163.) buyurarak oruç ibadetinin insanı kötülük yapmaktan uzak tutan etkisine vurgu yapmıştır.

Peygamberimizin bu sözünü de dikkate alarak orucun niçin tutulduğunu tartışınız. Ulaştığınız sonuçları listeleyiniz.

Oruç, insanı Allah’a yaklaştıran ibadetlerden biridir. Bu nedenle oruç tutarken ibadet bilinciyle tavır ve davranışlara her zamankinden daha çok özen göstermeliyiz. İbadet ederek bir yandan Allah’ın hoşnutluğunu kazanırken diğer yandan ahlakımızı güzelleştirmiş oluruz. Ayrıca Ramazan ayı, Kur’an ayı olduğu için bu ayda Kur’an’ı okuma ve anlama konusunda daha fazla çaba harcamalıyız.

Oruç tutmak, sadece yemekten ve içmekten uzak durmak değildir. Bu nedenle oruçlu insan, kötü söz ve davranışlardan uzak durmalı, her türlü yalan ve dedikodudan kaçınmalıdır. İnsanlarla iyi geçinmeli, kimseyi kırıp incitmemelidir. Arkadaşları, dostları, komşuları ve akrabalarıyla iyi ilişkiler içinde olmalıdır. Öfke, kin ve nefretten uzak durmalıdır. Daima güler yüzlü, hoşgörülü ve anlayışlı davranmalıdır. Yoksullara yardım etmeli, yaşlı ve kimsesizleri koruyup gözetmelidir.

Ramazan ayı yardımlaşma ve kaynaşma ayıdır. Bu nedenle ramazan ayına has fitre görevini yerine getirmeliyiz. Ayrıca iftar davetlerine, teravih namazına ve mukabelelere katılarak sosyal çevremizle ilişkilerimizi kuvvetlendirmeye çalışmalıyız.

Oruç tutan kimseler, giysi ve beden temizliğine özellikle de ağız ve diş temizliğine daha çok özen göstermelidirler.

Oruç tutan insan, orucunu bozacak davranışlardan kaçınmalıdır. Bu ibadetin sabırlı olmayı gerektirdiğini bilmelidir. Sevgili Peygamberimizin “Oruç sabrın yarısıdır.” (İbn Mace, Sıyam, 44) sözünü unutmamalıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.