Siz de yakıtların ısınma için kullanılması ile ortaya çıkan etkileri araştırınız.

Siz de yakıtların ısınma için kullanılması ile ortaya çıkan etkileri araştırınız. Sonuçlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

fosil yakıt zararları

Çok uzun zamanda milyonlarca yılda yer altında oluşan, kömür, petrol ve doğalgaz gibi yakıtlara fosil yakıt denir. Fosil yakıtlar yandıkları durumda, özellikle kömür ve petrol dünya atmosferini ve çevreyi çok fazla kirletir. Bunların yanması ile çevreye çok miktarda kükürt, azotoksit ve kirletici maddeler yayılır. Bu maddelerin zararları insanlığa ve doğaya çok fazladır. Fosil atıkların yakımı ile çıkan zararlı maddeler, asit yağmurlarına sebep olarak, metal cisimlerden, göldeki balıklara kadar olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Azotoksit, ozon tabakasını inceltir ve delinmesine sebep olur. ozon tabakası güneşin zararlı ışınlarının dünyaya gelmesini engellediği için, bu tabakaya zarar verilmesi, ekolojik denge ve insan sağlığı için çok olumsuz bir durumdur.

Fosil yakıtlardan çok fazla CO2 ortaya çıkar. Bu kaz atmosferde sera etkisine sebep omaktadır. Sera etkisi de, bölgesel yağışların çok ciddi oranda farklılaşmasına, deizlerde ve okyanuslarda su sıcaklıkların yülselmesine, buzulların erimesi ve tropik bölgelerde buharlaşmasının artmasına sebep olmakta ekolojik dengeyi bozmaktadır.

çevre kirliliği

Isı amaçlı kullanılan fosil yakıtlar doğal çevreye zarar verir. Fosil yakıtların, yanarken verdiği ısı ortama karbondioksit gazı salar. Bu gaz, atmosfere karıştığında asit yağmurları oluşturabilmektedir. Asit yağmurları balıkların ölmesine bitkilerin yok olmasına sebep olur. Fosil yakıtlardan bol miktarda karbondioksit gazı yayılır. Karbondioksit gazı, atmosferde sera etkisi oluşturur. Bu nedenle oluşan küresel ısınma, iklimlerin ve coğrafyanın doğal özelliklerini değiştirmektedir. Küresel ısınmadaki yarım derecelik artış bile su kaynaklarının kurumasına, çiçeklerin erken açmasına, bitkilerin zamansız meyve vermesine yol açar. Sel ve çığ olaylarının artması, fırtına ve kasırgaların daha fazla oluşması, küresel ısınmanın olumsuz sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yakıtların yanması sırasında, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit gazı da ortaya çıkmaktadır. Bu
gaz kanda bulunması gereken oksijeni etkisiz hâle getirir. Bu olayda baş ağrısı, zehirlenme gibi sağlık sorunları oluşturur. Kömür ve petrolün yanması sonucu oluşan kükürtdioksit atmosferde asit yağmuruna dönüşebilir. Doğal gazın yanmasıyla ortaya çıkan gazlar ise vücudun bağışıklık sistemini etkisiz hâle getirir.

kömür kullanımı

Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği

Evlerde, iş yerlerinde, Isınma amaçlı,kükürt oranı yüksek, düşük kalorili kömürlerin yaygın olarak kullanılması, yanlış yapılan uygulamalar hava ve çevre kirliliğine sebep olur..

Fosil yakıtlarının ısınma için kullanımın verdiği zararları maddeleyelim:

– Yerel veya global iklim değişikliklerine sebep olur.
– Hava kirlenmesine neden olur.
– Atmosferde oksijen miktarını azaltır.
– Asit yağmurlarının oluşmasına neden olur.
– Ozon tabakası delinmesine neden olur.
– Sera gazı etkisi oluşuma neden olur.
– Ülkeler arası petrol savaşlarına yol açıtığı için dünya üzerinde sosyolojik olumsuzlukla sebep olur.
– Çıkan zararlı gazlar solunum yolları hastalıklarına, kanserlere ve erken ölümlere sebep olmaktadır.
– kömür dumanlarında da radyoaktivite mevcuttur.
– Fosil yakıtların bir başka problemi de mevcut rezervlerin bitiyor yada bitecek olmasıdır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Isı amaçlı kullanılan fosil yakıtlar doğal çevreye zarar verir. Fosil yakıtların, yanarken verdiği ısı ortama karbondioksit gazı salar. Bu gaz, atmosfere karıştığında asit yağmurları oluşturabilmektedir. Asit yağmurları balıkların ölmesine bitkilerin yok olmasına sebep olur. Fosil yakıtlardan bol miktarda karbondioksit gazı yayılır. Karbondioksit gazı, atmosferde sera etkisi oluşturur. Bu nedenle oluşan küresel ısınma, iklimlerin ve coğrafyanın doğal özelliklerini değiştirmektedir. Küresel ısınmadaki yarım derecelik artış bile su kaynaklarının kurumasına, çiçeklerin erken açmasına, bitkilerin zamansız

  2. Fazla işime yaramasa bile yine de yazan herkese ve bilgiyi paylaşan herkese çok teşekkürler… 😀

  3. gerçekten çok teşekkür ederim. muhteşem bir yazı olmuş. biraz alıntı( meb 6.sınıf fen ders kitabı sayfa 154, 155 )olmuş ;ama yine de çok güzel.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.