Sorunlarını sizinle paylaşan arkadaşlarınıza genellikle ne tür cevaplar veriyorsunuz?

Sorunlarını sizinle paylaşan arkadaşlarınıza genellikle ne tür cevaplar veriyorsunuz? Bir arkadaşım bir sorununu benimle paylaştığında, bütün ön yargılarımı bir kenara koyar onu ön yargısız dinler, sorununu anlamaya çalışırım. Onun sorunundan dolayı onu küçümser gözle hiç bakmam.

Arkadaşımın sorunu. ona yardım edebileceğim gibi bir sorun ise, ona yardım eder, öğüt gerektiren bir durum ise, fikir verebilir, ya da sadece dinlemem ve yanında olmam gereken bir sorunsa, dinler ve yanında olurum.

Katılımlı dinleme, açık iletişim biçiminin ön koşuludur. Açık iletişim davranışını kazanmış bireyler, karşılarındaki bireyleri yargılamazlar. Onları oldukları gibi kabul ederler. Bu kişiler iletişim kurdukları kişilerin yalnız söylediklerini duymakla kalmaz; el, yüz, kol ve beden hareketlerini de algılayıp anlamlandırmaya çalışırlar. Çünkü yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, bedenin duruş biçimi, ses tonu gibi sözsüz iletilerin iletişimin bir parçası; hatta bazen tek başına iletişimin kendisi olduğunu bilirler.

 

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.