Türk Cumhuriyetleri komşu ve diğer ülkeler ile olan ilişkilerimizde nelere dikkat etmeliyiz?

Türk Cumhuriyetleri, komşu ve diğer ülkeler ile olan ilişkilerimizde nelere dikkat etmeliyiz? Bir örnek vererek açıklayınız. Milli dış politikamızın esaslarını tam bağımsızlık, karşılıklı dostluk ve devletlerin eşitliği oluşturmaktadır. Milletler arası ilişkilerin barış, saygı, güven ve hoşgörü temelleri üzerine kurulması gerektiği üzerinde önemle durmuştur. Atatürk’e göre dış politikada, bağımsızlıktan taviz vermeden diğer devletlerle ittifaklar paktlar kurulabilir, iyi komşuluk ve dostluk ilişkileri sürdürülebilir. Atatürk zamanında yapılan devletler arası antlaşmalar o dönemde bu esasların uygulanmasına en güzel örneklerden biridir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti dış politikasında, Atatürk’ün belirlediği milli dış politika anlayışının yanında sizce başka neler olmalıdır? Bu soruya verilebilecek cevaplar çok olmakla birlikte belki de en önemlisi dış politikada geleceğe yönelik iyi planlar yapabilmektir.

“Türkiye Cumhuriyetinin en esaslı ilkelerinden biri olan ‘Yurtta barış, dünyada barış.’ gayesi, insaniyetin ve medeniyetin refah ve ilerlemesinde en esaslı etken olsa gerekir. Buna elimizden geldiği kadar hizmet etmiş ve etmekte bulunmuş olmak, bizim için övünülecek bir harekettir.”

“Devletler topluluğunda şerefli, onurlu, namuslu bir yer sahibi olmak ve mutlaka bağımsızlığa riayet ettirmek gereklidir. Devlet için bağımsızlık kelimesinin karşılığı hayattır. Bağımsız olmayan bir devlet gerçek anlamda bir devlet değildir.”

“Uluslararası anlaşmazlıklar ancak iyi niyetli ve umumi menfaat adına karşılıklı fedakarlık yolu ile halledilebilir.”

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.