Vietnam’ın Başkenti Hanoi Hakkında Bilgiler

Vietnam’ın Başkenti Hanoi Şehirden bir görünüş.

Vietnam’ın Başkenti Hanoi Şehirden bir görünüş.

Hanoi kenti (3 100 000 nüfuslu; 1992 tahmini), denizden 140 km kadar içerde, Song Koi’nin (Kızıl Irmak) sağ kıyısında yer alır. Saygon’un düşmesinden hemen sonra (Nisan 1975) yeni birleşik Vietnam’ın başkenti olmuştur.

Hanoi (Vietnam dilinde “akarsularla çevrili il” anlamına gelir), setlerle desteklenmiş, aşın kalabalık bir deltanın ortasında yer alan ve karmaşık bir kanallar ve su yolları ağı düzeyinin altında bulunan bir kenttir. Limanı Haifong’dur (1 350 000 nüfuslu; 1992 tahmini.).

Hanoi’nin adı tarihte ilk olarak, kentin İ.S. VII. yy’da Çin orduları tarafından kuşatılması sırasında, belgelere geçti. Çinliler ve Annam halkları tarafından birçok kez istila edilip yerle bir olan kent, X.-XIV. yalarda Vietnam’ın başkenti oldu. Ülkenin her yanı o dönemde Konfuçius öğretisiyle Buddhacılığın etkisi altındaydı. 1428’den 1789’a kadar, Çinlileri ülkeden kovmayı başarmış olan Kuzey Annam’ın Le sülalesi, Hanoi’yi iktidar merkezi haline getirdi. 1802’ye kadarTonkin’in başkenti olan Hanoi, 1873’te ve 1882’deFransızlar tarafından işgal edildi. 1887’de de Fransız hükümetinin merkezi oldu ve İkinci
Dünya savaşının sonuna kadar varlığını sürdürdü. 1940’tan 1945’e kadar Japon işgali altında kalan kent, Müttefikler tarafından bombalandı. 1945 Ağustosunda Ho Şi Minh, Vietnam’ın bağımsızlığını ilan ederek Bao Dai’yi kovdu. 1946 Aralığında Fransız kuvvetleri Fontainebleau anlaşmasını çiğneyerek Hanoi’ye girdiler ve kent ancak 1954 Ekiminde yeniden Vietnam’ın başkenti oldu. Ardından, 1963’ten başlayarak yeniden savaş alanı haline geldi; birkaç kez bombalandı, limanı da A.B.D. tarafından mayınlandı.

Hanoi ancak 1973’te savaş iktisadından çıkabildi. Çünkü, yıkımlardan kaçabilmek için fabrikaları 1966’dan başlayarak sökülmüş ve kırsal kesime dağıtılmıştı. Siyasal ve yönetimsel bir merkez olan Hanoi aynı zamanda bir kültür (üniversite, müze, kitaplıklar, vb.) ve sanayi (dokuma, kauçuk, rafineriler, hafif sanayiler, vb.) merkezidir. Kentte kalabalık bir Çinli topluluğu da yaşar. Planlı bir kentleşmeyle ve halkı kırsal kesimde tutmakla Vietnamlı yöneticiler Hanoi’nin aşırı kalabalık dev bir kent olmasını engellemeye çalışmışlardır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.