Devletin size sağladığı haklar, sizin devlete karşı sorumluluklarınız neler olabilir?

Devletin size sağladığı haklar, sizin devlete karşı sorumluluklarınız neler olabilir? Sahip olduğunuz hakları kullanırken ve sorumluluklarınızı yerine getirirken nelere dikkat etmelisiniz?

eğitim hakkı

Devletin sağladığı haklardan ve sorumluluklardan bazıları:

Ülkemizde herkese eğitim hakkı sağlanmıştır. Genç ve dinamik nüfusun fazla olması okul ve iş ihtiyacını arttırır. 12 yıllık eğitimin yasalarla zorunlu olduğu yurdumuzda eğitim seviyesi hızla yükselmektedir. Fazla olan iş gücü, bölgeler ve ülkeler arasında işçi göçlerine neden olmaktadır. Ülkemizde herkes işini özgürce belirleme hakkına sahip olup çalışan hakları gelişmiş ülkeler seviyesindedir.

Vatandaşlarımız ülke içinde istedikleri yerlere seyahat edebilir ve yerleşebilir. Bu hak, yasalarla güvence altına alınmıştır. Ancak bazen yasalar çerçevesinde, bazen de doğal etkenler nedeniyle bu haklarımızı kullanamayabiliriz.

Çalışma hakkının yanı sıra vatandaşların sosyal güvenlik hakkından yararlanmalarını sağlamak da devletin görevleri arasındadır. Devletimiz bu amaçla Sosyal Güvenlik Kurumunu kurmuştur.

Devlete karşı olan sorumluluklarımız

Eğitim ve askerlik bir hak olduğu gibi aynı zamanda bir ödevdir. Vergi vermek ve etkin vatandaş olmak bizim devlete karşı olan sorumluluklarımızdandır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.