Çevremizdeki Hayvanların Üreme Büyüme Gelişmesi İnsanlara Benzemekte midir?

Çevremizdeki Hayvanların Üreme Büyüme Gelişmesi İnsanlara Benzemekte midir? Bazı Hayvanların benzemekte, Bazılarının ise benzememektedir. Başkalaşım geçirenler, yumurtadan çıkanlar benzemez. Memeli hayvanların üreme gelişmesi ve büyümesi daha çok insanlara benzemektedir.

Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme

Çevremizde bulunan birçok hayvan tıpkı biz insanlar gibi nesillerini devem ettirirler. Canlıların neslini sürdürmesi üreme yolu ile olur. Canlıların üreme, ölme, doğma, büyüme, gelişmesine yaşam döngüsü denir.

Omurgalı Hayvanların Üremesi

Omurgalı hayvanların tümü, insanlar gibi eşeyli üreme vardır. Omurgalıların tümünde erkek ve dişi cinsler vardır.

Memeli Hayvanlar

Memelilerde yumurta, dişinin üreme sistemi içinde döllenir. Bu olaya iç döllenme adı verilir. Embriyo dişi üreme sisteminde oluşur ve yavru doğuncaya kadar burada gelişir. Yavrular doğduktan sonra dişi hayvanın meme bezlerinden gelen süt ile beslenir. Memelilerde annelik çok gelişmiştir.

Kuşlar

Memeli hayvanlar olduğu gibi yumurta hücresi dişi üreme organında döllenire mbriyo oluşur. Ancak, embriyonun çevresi besin ve sert bir kabukla sarılır ve dışarı çıkarılır. Kuşlar yumurtanın üzerine yatarak yumurtanın sıcak kalmasını sağlarlar bunada kuluçkaya denir. Yavru kabuğu kırarak dışarı çıkar.

Sürüngenler

İç döllenme ile zigot oluşur. Kuşlar gibi yumurtlar, kuşlardan farkları yavru ile ilgilenmezler. Sürüngenler Yumurtalarını sıcak ve güvenli yerlere bırakır, kuluçkaya yatmazlar. Yavrular yumurtadan çıktığında kendi başlarının çaresine bakarlar anneleri ilgilenmez.

İki Yaşayışlılar

Kurbağa ve su semenderleri iki yaşayışlılar (amfibiler) diye adlandırılır. Onlara böyle denmesinin sebebi, hayatlarının bir bölümünü suda, bir bölümünü de karada sürdürmeleridir. Bunlar karada akciğer suda solungaç solunumu yaparlar.

Bu türlerde yumurtlayarak çoğalır. Fakat bunlarda dış döllenme vardır. Dişi yumurtalarını su içine bırakır, tam bu zamanda erkek de yumurtalarını suya salar ve döllenme oluşur.

Burada anne babanın görevi biter yumurtadan çıkan yavrular anne babaya benzemez, daha sonra başkalaşım geçirerek benzerler.

Balıklar

Balıklarda da Döllenme, dış döllenmedir. Balıklarda da yavrulara bakmazlar. Yumurtadan çıkan yavrular, çok miktardadır anne babasına benzer.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.