Gazların sıkışma ve genleşmesi kullanılan teknolojik aletler

Gazların sıkışma ve genleşme özelliklerinden yararlanılarak elde edilen teknolojik gelişmeleri araştırınız.

Günümüzde sanayide ve günlük hayatta gazların genleşmesi ve sıkışmasından bir çok alanda faydalanılmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sayabiliriz.

Sprey, parfüm, futbol topu, basketbol topu, hentbol topu, voleybol topu, tenis topu, araba lastikleri, bisiklet lastikleri, mutfak tüpleri, doğalgaz, televizyon tüpleri, monitör tüpleri, LPG, balon, deney tüpleri, deniz topu, kolonya, hava yastığı.

Zeplin, yoğunluğu havadan daha az olan gazlarla doldurulmuş,metal iskeletli, güdümlü bir balondur. Adını, Alman yapımcısı Ferdinand von Zeppelin’den alır. Hafif bir gazla doldurularak havada askıda kalma özelliği kazandırılmış, idare edilebilir balonlu hava gemisi. Zeplini balondan ayıran en büyük özellik tahrik ve dümen sistemidir (Zeplin’de gaz olarak Helyum kullanılır.)

Balon, ısıtılmış hava ya da hafif bir gazla (helyum, hidrojen) doldurulan atmosferde uçabilen, genellikle sepetli hava taşıtı. İnsanoğlu ilk olarak uçurtma ile insan ve yük taşımaya çalışmıştır ancak balon ilk “pratik” hava taşıtıdır.

Gazların sıkıştırılabilirlik özelliklerinden pek çok alanda yararlanılır. Bir kapta sıkıştırılan gaz, bir delikten püskürtülürken gazla birlikte sıvı da püskürtülebilir. Bundan yararlanarak böcek ilâcı püskürtme, oto boyama, kireçle boyama makineleri yapılmıştır. Ayrıca, otomobil ve kamyonların fren sistemlerinde, hidrolik kaldırma sistemlerinde basınçlı gazlardan yararlanılır.

Hastanelerde kullanılan oksijen tüplerinin içinde sıvılaştırılmış gaz bulunur.Evlerde kullandığımız tüplerin içinde de sıvılaştırılmış gaz bulunur. Bunlara kısaca LPG tüpleri de denir.LPG Liquid Petroleum Gas (Sıvı Petrol Gazı)

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.