Sahur imsak iftar kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

Sahur, imsak, iftar kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

Sahur, Ramazanda oruç tutanlar, tan yeri ağarmadan önce belirli bir saatte kalkar ve yemek  yerler. Yemek için kalkılan vakte sahur vakti denir. Yenilen yemeğe de sahur yemeği adı verilir.

Peygamberimiz sahura kalkmayı önemsemiş ve bizlere de “Sahurda yemek yiyiniz, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” diyerek sahura kalkmamızı tavsiye etmiştir. Sahura kalkmak oruçlunun dayanma gücünü artırır. Oruç ibadetinin daha kolay yerine getirilebilmesini sağlar. Ayrıca sahurun İslam kültüründe de önemli
bir yeri vardır.

İmsak, oruca başlama vakti anlamına gelmektedir. Tan yerinin ağarmasıyla birlikte orucun yasaklarının başladığı vakte imsak denir. İmsakla birlikte yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş
olur. Okunan sabah ezanı da imsak vaktinin başladığını bildirir. Bundan sonra iftara kadar bir şey yenilip içilmez.

İftar, Gün boyunca oruç tutan Müslümanlar, güneş batıp akşam ezanı okunduğunda oruçlarını açarlar. Orucu açmaya iftar; orucun açıldığı vakte iftar vakti; yenilen yemeğe de iftar yemeği denir.

Peygamberimizin farklı iftar duaları bulunmaktadır. Bu dualardan en çok bilineni şöyledir: “Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin verdiğin rızıkla orucumu açıyorum.”

Oruç ibadetini tamamlayıp iftar vaktine yetişenler, bundan büyük bir mutluluk ve sevinç duyarlar. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor: “Oruçlunun iki sevinci vardır: Biri iftar ettiği, diğeri de Allah’a kavuştuğu vakittir…”

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.