Osilatörler Önde Giden İndikatörler Nedir? Grafik Örnekleri

Osilatörler Önde Giden İndikatörler Nedir? Grafik Örnekleri

Önden ve Takip Eden İndikatörler

İki çeşit indikatör grubu vardır; önden giden osilatörler (burada önden giden bir indikatör yok aslında, ifade edilmek istenilen trend başlamadan önce) ve arkadan takip eden momentum indikatörleri.

Önden giden indikatörler al/sat işlem emrini trend başlamadan ya da fiyatlar geri dönmeye başlamadan önce verir. Takip eden indikatörler trend başladıktan sonra size haber verir, trendi kaçırmadan önceki son çağrı gibi. Bu iki kategoriyi bir arada kullanırsanız çelişkili sinyaller de alabilirsiniz. Önemli olan her birinin kullanışlı yanlarını ve tehlikeli alanlarını görmek ve işlemlerimizde göz önünde bulundurmaktır. Şimdi bu iki grubu da inceleyelim.

Osilatörler (Önde Giden İndikatörler)

Osilatör, iki nokta arasında hareket eden bilgi olarak tanımlanabilir. İki nokta arasında bir yere denk gelmek zorundadır.  Dolayısıyla osilatör, bize uç noktalarda al ve sat işareti verir. Osilatörler, stokastik, RSI ve SAR indikatörlerimizdir. Bu indikatörler piyasada geri dönüşleri işaret eder. Daha önce yukarıda gördüğümüz gibi. Şimdi bir örneğe bakalım.

Osilatörler stokastik RSI ve SAR indikatörlerimiz

 

Bu grafikte yine EURUSD çiftini günlük grafikte görüyoruz. Üç sinyalimiz de al sinyali verdiği zaman iyi bir işlem fırsatı yakaladık. Üç indikatör de en üst ve en alt seviyelerde bize iyi sinyaller verdi.

RSI ve stokastik alt sınırın üzerine çıktığı zaman piyasanın aşırı satıştan geri döndüğüne yönelik güzel işaretler verdi. Bu işlemlere uygun noktalarda girseydik çok kazançlı işlemler yapmış olurduk.

Şimdi, yine aynı indikatörleri kullanarak nasıl zarar edebileceğimize bakalım!

Osilatörler Önde Giden İndikatörler

Yukarıda USDCHF çizelgesi var ve fiyat aşağı doğru trend gösteriyor. Eğer her alt noktadan RSI ve stokastik sinyalini ve SAR sinyalini de kullansaydık o zaman burada işlemimiz stop olurdu ve zarar ederdik.

Peki neden bazı zamanlar çok iyi sinyal veriyorlar ve bazı zamanlar vermiyorlar? Çünkü her biri farklı bir hesaplama kullanıyor ve piyasa koşullarında bazen çelişkili sinyaller verebiliyorlar.

Osilatörleri, daha önce de söylediğim gibi yüksek aralıklı yan piyasalarda kullanırsanız daha iyi işlem yaparsınız. Ek olarak, işlem kararı alırken 3 indikatörün de size pozitif sinyal vermesini bekleyebilirsiniz. Bu, riskinizi azaltacaktır.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.