Topraklama Nedir?

4. TOPRAKLAMA NEDİR?

Vücudumuzdan elektroskoba negatif yük akışı

Yüklü bir elektroskoba parmağımızla dokunduğumuzda elektroskobun yaprakları kapanır. Acaba bu sırada nasıl bir yük hareketi olmaktadır? Bu soruyu cevaplamak için elektriklenme sırasında negatif yüklerin hareket ettiğini hatırlamamız gerekir. Pozitif yüklü elektroskoba dokunduğumuzda aynı zamanda çıplak ayakla toprağa bastığımızda vücudumuz aracılığı ile topraktan elektroskoba negatif yük akışı olur (Fotoğraf 3.3). Eğer elektroskop negatif yüklü olursa negatif yük akışı bu kez elektroskoptan vücudumuz aracılığı ile toprağa doğru olacaktır. Yüklü cisimlerden toprağa veya topraktan yüklü cisimlere negatif yük akışına topraklama adı verilir. Topraklama, bir cismin iletken bir telle toprağa bağlanmasıyla sağlanabilir. 92. sayfadaki etkinlikte elektroskobunuzun topuzuna parmağınızla dokunduğunuzda topraklama yapıp yapmadığınızı tartışınız. Gözleminizin sonucunu dikkate alarak nedenini açıklayınız.

Topraklama yapmaktadır. Elketroskoptaki elektrik yükü vücudumuz aracılığı ile toprağa geçmektedir.

Negatif yükler cisimlerden yerküreye ya da yerküreden cisme akar. Yerküre büyüklüğü nedeniyle daima nötr kalır. Bu nedenle toprak yani yerküre büyük bir nötr cisim olarak kabul edilir. Topraklamaya günlük yaşamdan örnekler verebilir misiniz?

Günlük hayatta topraklamanın kullanımı, prizlerde bu toprak hattı vardır. Bu topraklama hattı elektrik kaçağını önlemek ve elektrik çarpmasını önlemek içindir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.