25. Etkinlik Gözdeki Tabakalar

25. Etkinlik: Gözdeki Tabakalar

Aşağıdaki göz şeklini inceleyerek okların gösterdiği kısımların adlarını noktalı yerlere yazınız.

25. Etkinlik Gözdeki Tabakalar

Gözdeki Tabakalar

Sert tabaka, göz yuvarlağının en dış kısmını oluşturan beyaz renkli, sert ve koruyucu bir tabakadır. Sert tabakanın ön tarafı, ışığın geçmesini sağlayacak şekilde saydamlaşmış ve hafif şişkinleşmiştir. Bu kısım saydam tabaka (kornea) olarak adlandırılmıştır.

Damar tabaka, sert tabakanın altında ve kan damarları ile bazı renk verici maddeler bakımından zengin bir tabakadır. Damar tabaka gözün ön kısmında kalınlaşarak göz merceğini tutan kasları ve iris adı verilen gözün renkli kısmını oluşturur. İrisin ortasında göze ışığın girmesini sağlayan bir açıklık bulunur. Bu açıklığa göz bebeği adı verilir

Gelen ışığın şiddetine göre göz bebeği büyüyüp küçülür. Böylece gözün içine girecek ışık miktarı ayarlanır. Bu büyüyüp küçülme iris tarafından sağlanır. İris ve göz bebeğinin arkasında ışık ışınlarının ağ tabaka üzerinde odaklanmasını sağlayan ve iki yüzü de dışbükey olan göz merceği yer alır.

Ağ tabaka, Göz küresinin iç bölümünü oluşturan ve damar tabakanın altında yer alan tabaka ağ tabakadır. Bu tabakada ışığa duyarlı reseptörler ve ağ gibi dağılmış görme sinirleri bulunur. Göz kürenin ortasında, göz merceğinin arkasında ağ tabakayla çevrili olan geniş bir boşluk bulunur. Bu boşluk saydam, renksiz ve kıvamlı bir sıvı ile doludur. Bu sıvıya camsı cisim adı verilir.

7. Sınıf Fen ve teknoloji çalışma kitabı çözümleri.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.