Demir alüminyum oksijen silisyum bakır altın gümüş kükürt neon çinko

Demir, alüminyum, oksijen, silisyum, bakır, altın, gümüş, kükürt, neon, çinko, klor elementlerinin günlük yaşamdaki kullanım alanlarını araştırınız. Araştırma sonuçlarını öğrenci çalışma kitabının 38. sayfasındaki tabloya yazıp sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Demir

Canlıların yaşamı için son derece önemli bir element olan demir, hemoglobinin yapısında bulunur ve oksijenin taşınmasında rol oynar. Saf demir ya da çeşitli demir bileşikleri, endüstrinin hemen her alanında kullanılır.

demir elementi kullanım alanı

Alüminyum

Yeryüzünde çok miktarda vardır. Kayaç ve minerallerin yapısında bulunur. İçecek kutuları ve CD’lerin üretiminde, hafifliği nedeniyle de uçak, roket ve bisiklet gibi taşıtların gövdelerinin yapımında kullanılır.

alüminyum elementi kullanım alanları

Oksijen

Atmosferde % 21 oranında oksijen gazı bulunmaktadır. Hastanelerde, solunum rahatsızlıkları gösteren hastaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca demir, çelik gibi malzemeleri kesmek ve dalış tüplerini doldurmak amacıyla kullanılmaktadır.

oksijen elementi kullanım alanları

Silisyum

Yeryüzünde en çok bulunan elementlerden biridir. Bitkilerin ve insan iskeletinin yapısında da silisyum bulunur. Silisyum bileşiği olan kum ve kil, yapı malzemesi olarak kullanılır. Camın yapısında bulunur.

silisyum elementi kullanım alanları

Bakır

Bakır; kayaçlarda, toprakta, tatlı sularda ve canlıların yapısında bulunur. Nikel ve alüminyumla birlikte madenî para yapımında da kullanılır. İyi bir iletken olduğundan elektrik kablolarının yapımında bu elementten yararlanılır.

bakır elementi kullanım alanları

Altın

Altın ve gümüş, yeryüzünde çok az miktarda bulunan değerli elementlerdir. Elektrik ve ısı iletkenlikleri yüksektir, kayaçlarda bulunurlar. Altın ve gümüş elementleri genellikle süs eşyası yapımında, ileri teknoloji ürünü cihazların elektronik devrelerinde kullanılır.

altın elementi kullanım alanları

Gümüş

Altın ayrıca, zararlı ışınları yansıttığından, uzay araçlarının camlarını kaplamada kullanılır. Gümüş ise para, pil, ayna, diş dolgusu ve fotoğraf malzemesi üretiminde kullanılmaktadır.

gümüş elementi kullanım alanları

Kükürt

Canlılar için önemli bir elementtir. Genellikle yanardağ ve sıcak su kaynaklarının yakınlarında bulunan bu
element, ağırlıklı olarak barut yapımında kullanılmaktadır.

kükürt elementi kullanım alanları

Neon

Renksiz ve kokusuz bir gazdır. Herhangi bir elementle tepkimeye girmez. Televizyon tüplerinde, renkli
reklam aydınlatmalarında ve paratonerlerde kullanılmaktadır.

neon elementi kullanım alanları

Çinko

Çinko elementi, mutfak eşyaları ve pil üretiminde, çatıların kaplanmasında ve matbaalarda kullanılmaktadır.

çinko elementi kullanım alanları

Klor

Zehirli bir elementtir. Sofra tuzunun ve deniz suyunun yapısında bulunur. İçme sularını arıtmada ve yüzme havuzu sularını temizlemede kullanılır.

klor elementi kullanım alanları

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

  1. Çok teşekkür ederim. Bu kadar güzel, bir arada Demir, alüminyum, gümüş, kükürt, oksijen, silisyum, bakır, altın, neon, çinko, klor elementlerinin günlük yaşamdaki kullanım alanlarını veren site görmemiştim süpersin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.